- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski novinar: Bilo je šansi da se spreči rat u Ukrajini, ali je Zapad podsticao Kijev na sukob

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska garda u Donbasu
Ruska garda u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Bugarski novinar Rumen Petkov izjavio je da je bilo mnogo mogućnosti da u Ukrajini ne dođe do rata, ali da je Zapad podsticao Kijev na konflikt.
Podsetio je da je Kijev odbio da ispuni Minske sporazume a NATO da razmotri predloge Moskve o bezbednosti u Evropi. Kao posledica toga situacija je toliko eskalirala da je izbio oružani sukob.
„Verovatno se sećate intervjua ukrajinskog političara Davida Arahamije o tome da su Ukrajina i Rusija bile na pragu zaključivanja mira ali da je to sprečio tadašnji britanski premijer Boris Džonson. Sve više izvora potvrđuje da je Zapad podsticao Kijev na rat sa Rusijom, premda je bilo moguće taj rat sprečiti. Postojala su dva sporazuma iz Minska u skladu sa kojima je Ukrajina trebalo da ispuni nekoliko elementarnih ali važnih tačaka i nikada se ne bi stiglo do rata. Umesto toga, vlasti u Kijevu, podstaknute nizom država Zapada, nastavile su da jačaju napetost, provociraju Ruse i otvaraju vatru na gradove i sela u Donbasu osam godina“, naveo je on u intervju za portal „Pogled“.
Prema rečima novinara, još jedna prilika da se očuva mir bio je predlog predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o jasnim i poštenim uslovima NATO i SAD – formiranje arhitekture bezbednosti u Evropi koja bi više odgovarala vremenu, koja bi uključivala Rusiju a ne isključivala tu nuklearnu super silu.
Rusi su 17. decembra 2021. zatražili povlačenje NATO na granice iz 1997. godine, odnosno da se Alijansa povuče iz istočne Evrope u vojnom smislu, podsetio je on, dodajući da je šef NATO Jens Stoltenberg ismejao te predloge.
„Nedelju-dve pre početka krvavog rata ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je čak govorio o pravu Ukrajine na nuklearno oružje, što je za Kremlj, verovatno, bila poslednja crvena linija“, naveo je Petkov.
Čak i posle početka borbenih dejstava Kijev je imao šansu da zaključi mir ali se Zapad tome suprotstavio i kao rezultat toga u Ukrajini svaki dan ginu ljudi u ime ideja čije je ostvarenje nemoguće.
„U martu su bili pregovori u Istanbulu. Kijev je mogao da zaključi mir po prilično povoljnim za njega uslovima. Ali, kako smo saznali, Džonson je sprečio postizanje mira i naredio Zelenskom da ratuje. I evo oni nastavljaju da ratuju, pri tome svaki dan pogine na stotine Ukrajinaca, svake nedelje- hiljade njih, svakog meseca – desetine hiljada. Zapad, a posebno vojni eksperti, shvataju da nema šanse da se Rusija vojno pobedi, čak ni uz tu ogromnu materijalno-tehničku, obaveštajnu i finansijsku pomoć NATO Ukrajini“, zaključio je novinar.
Uništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
REGION
Ekspert: SAD jasno da neće slomiti Rusiji ni vojno ni ekonomski, žele zamrznuti konflikt u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala