- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Čečenski lider Ramzan Kadirov uveren da će Ukrajina potpisati kapitulaciju 2024. godine

Pratite nas
Crnomorska flota je uz pomoć raketa kalibar izvela napad na vojne objekte u Ukrajini. Ministarstvo odbrane nije navelo šta su tačno bile mete. Oboren je ukrajinski dron u blizini Moskve.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:46 29.11.2023
Pad interesovanja za dešavanja u Ukrajini može dovesti do negativnih posledica, izjavila je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok.
„Pažnja prema Ukrajini nestaje iz vidokruga javnosti, a to je fatalno“, ocenila je ona.
Istovremeno, Berbokova smatra da zapadne zemlje treba da urade sve što mogu kako bi podržale Kijev.
21:16 29.11.2023
U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost. Prethodno su se sirene oglasile u Kijevskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti, dok su u Odesi i Odeskoj oblasti odjekivale eksplozije.
20:30 29.11.2023
Čečenski lider Ramzan Kadirov uveren je da će Ukrajina potpisati kapitulaciju 2024. godine. On je istakao da je do tada Rusiji ostalo da „vrati još nekoliko gradova“
„Moramo se još jednom ujediniti oko našeg vrhovnog komandanta i u najskorije vreme moramo da okončamo specijalnu vojnu operaciju. Jedino se bojimo da sednemo za pregovarački sto… ne želimo da se vode pregovori sa Ukrajinom i Zapadom. Njima ništa nije ostalo osim što su ljuti jedni na druge. O kapitulaciji možemo (da razgovaramo)“, rekao je Kadirov.
„Uveren sam da će u bliskoj budućnosti biti sjajnih vesti. Kao što smo zauzeli luganske i donjecke gradove, kao što smo očistili lugansku zemlju, tako ćemo očistiti i teritorije koje sada polako zauzimamo. I pre svega, obavezno moramo da uzmemo Odesu i Harkov. Tek posle toga možemo da pričamo o kapitulaciji. I zato se moramo boriti, boriti i ponovo boriti“, istakao je on.
19:34 29.11.2023
Savetnik premijera Češke za bezbednost Tomaš Pijar uveren je da Ukrajinu čeka scenario Kipra, ostrva podeljenog na grčki i turski deo. On smatra da je malo verovatno da će biti postignut mirovni sporazum sa Moskvom.
U intervjuu za slovački list „Denik postoj“ on je rekao da posle hipotetičke podele Ukrajine, njen zapadni deo može biti primljen u NATO i EU, ali osnovni uslov za integraciju bio bi prekid vatre.
Kako je dodao, lično nije imao velika očekivanja od ukrajinske kontraofanzive tako da ga ni rezultati nisu iznenadili.
Prema njegovim rečima, male su šanse za pobedu Ukrajine u narednim mesecima pa čak i godinama, ali nije isključio tu mogućnost u nekoj daljoj budućnosti.
17:58 29.11.2023
Ukrajina je na putu ka NATO-u i pridružiće se kada se članice Alijanse uvere da ispunjava uslove za članstvo, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na sastanku sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Briselu.
„Ukrajina je na putu ka NATO-u, kao i Evropskoj uniji, gde počinje proces pristupanja“, dodao je Blinken.
Posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, on je obećao da će sve članice Alijanse nastaviti da snabdevaju Ukrajinu svime što je neophodno za suprotstavljanje Rusiji.
Blinken kaže da su Ukrajinci postigli „izuzetne uspehe“ u vojnom smislu.
„To vidimo, na primer, sada na Crnom moru, gde je Ukrajina potisnula rusku flotu i može da izvozi hranu i druge proizvode u spoljni svet, kome je to tako potrebno“, rekao je on.
Kuleba, koji je učestvovao na sastanku Saveta NATO-Ukrajina, rekao je da je od zapadnih saveznika čuo „ne“ umoru (od sukoba) i jasno „da“ nastavku i povećanju podrške.
17:42 29.11.2023
Četiri policajca su poginula a 18 ranjeno kada je ukrajinska vojska gađala policijsku stanicu u selu Jubilejno u Hersonskoj oblasti iz višecevnih bacača raketa "hajmars", rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
13:59 29.11.2023
12:18 29.11.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
▪Ruska vojska je oslobodila Artjomovsko, u DNR;
▪Oružane snage Rusije odbile su napad jurišnih grupa motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
▪Ruska PVO oborila je avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini Novooljenovke u DNR;
▪Ruske oružane snage su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, protivnik izgubio oko 250 vojnika i 5 tenkova;
▪Na meti ruskih snaga na zaparoškom pravcu našle su se tri ukrajinske brigade;
▪Lovac Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine i presreo projektil HARM u DNR;
▪Ruske oružane snage su tokom protivbaterijske borbe uništile šest artiljerijskih sistema Oružanih snaga Ukrajine, stanicu za elektronsko ratovanje i skladište municije na pravcu Donjecka;
▪Ruske oružane snage su porazile dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara, Antonovke i Nikoljskog u DNR, neprijatelj je izgubio oko 160 vojnika i sistem Grad.
10:45 29.11.2023
Ukrajina optužuje Rusiju bukvalno za sve, pa i za trovanje supruge šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova, Marijane, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
"Ukrajina krivi Rusiju za sve. Po mom mišljenju, Ukrajina krivi Rusiju čak i za svoje postojanje. To su uobičajene optužbe", prokomentarisao je predstavnik Kremlja optužbe ukrajinske strane.
07:16 29.11.2023
Višecevni raketni sistemi "Grad" grupe "Jug", po dojavi izviđača, pogodila su dva borbena vozila i koncentraciju ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (AFU), saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.
07:06 29.11.2023
Ruske snage protivvazdušne odbrane (PVO) uništile su ukrajinski dron iznad gradskog okruga Podoljsk, Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je ruska vojska u 07.30 po moskovskom vremenu zaustavila pokušaj terorističkog napada pomoću dronova. U uništavanju drona učestvovale su dežurne snage PVO, oboren je iznad gradskog okruga Podoljsk, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanin napisao je na svom Telegram kanalu da, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava niti materijalne štete u području gde su pali ostaci drona koji je leteo ka Moskvi. Hitne službe su izašle na licu mesta.
07:06 29.11.2023
Fregata Crnomorske flote izvela je napad sa četiri krstareće rakete kompleksa Kalibr na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.
„Delujući u Crnom moru, posada fregate Crnomorske flote dobila je iznenadni zadatak da krstarećim projektilima kompleksa „Kalibar“ u najkraćem mogućem roku izvrši udar po neprijateljskoj vojnoj infrastrukturi“, ističu u resoru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala