- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Crveni krst prevozi taoce iz Pojasa Gaze u Egipat - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas oslobodio 14 talaca; Katar: Izrael će osloboditi još 30 Palestinaca

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 54. dan. Izraelska vojska digla u vazduh dve kuće i uništila puteve i vodovode u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali. Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je da će rasturiti vladu ukoliko Izrael ne bude nastavio rat protiv palestinske grupe Hamas.
U Gazi je i dalje na snazi sporazum o prekidu vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinske grupe Hamas, dok Katar radi na produženju primirja. Ujedinjene nacije pozvale su danas međunarodnu zajednicu da odlučno krene u pravcu dvodržavnog rešenja palestinsko-izraelskog sukoba. Deset Izraelaca i četiri državljana Tajlanda pušteni su iz zatočeništva Hamasa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:51 29.11.2023
Katar: Izrael će večeras osloboditi 30 Palestinaca
U zamenu za oslobađanje izraelskih talaca od strane Hamasa, Izrael će večeras osloboditi 30 palestinskih zatvorenika.
Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova kaže da je među njima 16 maloletnika i 14 žena.
22:29 29.11.2023
IDF: Hamas oslobodio 10 Izraelaca i četvoro Tajlanđana
Deset Izraelaca i četiri državljana Tajlanda koji su držani kao taoci u Gazi oslobođeni su iz zatočeništva Hamasa i prebačeni su u Crveni krst, potvrdila je izraelska vojska.
22:20 29.11.2023
22:17 29.11.2023
Hamas: Sever Gaze ostao bez 60 odsto zdravstvenih kapaciteta
Zdravstveni sistem u severnoj Gazi izgubio je preko 60 odsto svojih kapaciteta u svim bolnicama, navodi se u današnjem saopštenju Hamasovog ministarstva zdravstva.
Gubitak kapacitet se odnosi najviše na operacione sale i jedinice intenzivne nege, potvrdio je u pisanoj izjavi za Si-En-En portparol ministarstva zdravstva pod kontrolom Hamasa dr Ašraf Al-Kidra.
Portparol je ukazao da je nedavno izgubljeno 62 odsto jedinica za bubrežnu dijalizu, ostavljajući samo 38 odsto jedinica, dakle 70 aparata, koji se nalaze uglavnom na jugu Pojasa Gaze.
"Pored toga, teško je pogođena i zdravstvena infrastruktura za neonatalnu i porodiljsku negu. Na severu je izgubljeno 76 prevremenih inkubatora, a na jugu je ostala samo 51 jedinica. Na severu je takođe došlo do gubitka 150 porodiljskih kreveta, a samo nekoliko ih je ostalo u klinici NVO Al-Sahaba i bolnici Kamal Advan", naveo je Al-Kidra.
22:02 29.11.2023
21:51 29.11.2023
Odlaganje oslobađanja talaca posledica tehničkih problema
Izraelski izvori upoznati sa pregovorima o oslobađanju talaca rekli su da je odlaganje sprovođenja šeste runde sporazuma i oslobađanja talaca u sredu uveče posledica tehničkih problema, za koje se očekuje da će biti rešeni, prenosi Haarec.
21:34 29.11.2023
Visoki zvaničnik Hamasa u Libanu: Još bez dogovora o produženju prekida vatre
„Napori za produženje primirja još nisu sazreli, a što se tiče ponude (Izraela) koja nam je data da produžimo primirje, ne smatramo je vrednom razmatranja“, rekao je Hamdan za list Al-Madain koji je povezan sa Hezbolahom, prenosi Tajms of Izrael.
Primirje ističe sutra ujutro ako se ne postigne dogovor o njegovom daljem produženju.
20:52 29.11.2023
Izraelske odbrambene snage saopštile su da se dva rusko-izraelska taoca oslobođena iz zarobljeništva Hamasa u Pojasu Gaze sada nalaze na teritoriji Izraela i da ih prate specijalne snage i pripadnici bezbednosne agencije Šin Bet.
„Nakon što prođu početnu medicinsku procenu njihovog zdravlja, naše snage će ih pratiti sve dok se ne ujedine sa svojim porodicama“, kažu iz IDF.
20:18 29.11.2023
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
RUSIJA
Nebenzja: Zapad smatra Palestince ljudima druge klase – to je glavni problem
20:03 29.11.2023
IDF: Hamas i dalje drži 159 talaca u Gazi
Portparol izraelske vojske saopštio je u sredu da Hamas i dalje drži 159 talaca, vojnika i civila u Gazi, prenosi Haarec.
19:46 29.11.2023
Lider većine u Senatu upozorio da je antisemitizam dospeo do kritične tačke
Porast antisemitizma od početka rata između Izraela i Hamas je dospeo do krizne tačke u Sjedinjenim Američkim Državama, upozorio je danas lider većine u Senatu Čak Šumer, rekavši da to ugrožava bezbednost Jevreja širom sveta, ali i budućnost države Izrael.
"Za nas, pripadnike jevrejskog naroda, porast antisemitizma je znak krize, požar sa pet alarma koji se mora ugasiti", istakao je Šumer tokom emotivnog, 40-minutnog govora u Senatu.
Kazao je da nije prihvatio politiku izraelske vlade i ne ignoriše tešku situaciju u kojoj su se našli Palestinaci, prenosi Rojters.
On je ponovio da većinu kritika upućenih izraelskoj vladi nije označio kao antisemitske.
Šumer je član Demokratske stranke, najviše rangirani, izabrani američki zvaničnik jevrejskog porekla.
19:10 29.11.2023
Papa pozvao na produžetak primirja u Gazi
Papa Franja pozvao je danas na produženje primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, rekavši da je "rat uvek poraz" za sve osim za proizvođače oružja.
„Nadam se da će se primirje koje je u toku u Gazi nastaviti, kako bi svi taoci bili oslobođeni, a neophodna humanitarna pomoć mogla da uđe“, poručio je papa na kraju svoje opšte audijencije i uputio molitve za mir.
18:44 29.11.2023
Galant: IDF spremna da odmah nastavi borbe
Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u sredu tokom procene situacije sa šefovima izraelskog bezbednosnog establišmenta da Izrael "čini sve što je u njegovoj moći da vrati sve taoce" koje Hamas drži u Gazi. Galant je dodao da je izraelska vojska "spremna da odmah nastavi borbe".
18:21 29.11.2023
Al Maliki: Situacija u Gazi rezultat neuspeha međunarodne zajednice da zaštiti Palestinu
Situacija u Pojasu Gaze je rezultat neuspeha međunarodne zajednice da zaštiti Palestinu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova palestinske samouprave Rijad al Maliki na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).
"Potrebna nam je međunarodna zaštita i akcija na međunarodnom nivou kako bismo stavili tačku na nekažnjivost i sprečili ponavljanje ovih zločina koji se dešavaju svakodnevno i usred bela dana", rekao je al Maliki i istakao da je ono što palestinski narod sada doživljava rezultat neuspeha međunarodne zajednice da pruži adekvatnu zaštitu.
Palestinski ministar spoljnih poslova pozvao je na prekid pokolja u Gazi, dodajući da je broj poginulih u izraelskim napadima premašio 15.000 ljudi.
18:08 29.11.2023
18:01 29.11.2023
Abas pozvao na međunarodnu konferenciju za rešavanje bliskoistočnog sukoba
Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je na međunarodnu konferenciju za rešavanje bliskoistočnog sukoba.
Abas je u sredu rekao da su Palestinci spremni da rade sa međunarodnom zajednicom na "ozbiljnom političkom procesu" koji vodi ka nezavisnoj državi na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967.
On je pozvao i da se zaustavi rat koji je u toku između Izraela i Hamasa u Gazi.
17:20 29.11.2023
17:02 29.11.2023
Gutereš: Stanovništvo u Gazi je usred epske humanitarne katastrofe
U toku su intenzivni pregovori o produžetku primirja u Gazi, saopštio je danas šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN-a, i pozvao da se svi taoci iz tog područja odmah i bezuslovno oslobode.
Šef UN ocenio je na sednici posvećenoj situaciji na Bliskom istoku da nivo pomoći Palestincima u Gazi nije na odgovarajućem nivou, jer ne može da zadovolji ogromne potrebe više od dva miliona ljudi, dodajući da ni isporuke goriva nisu dovoljne, zbog čega poziva da se otvore dodatni prelazi u Gazu, a inspekcijski mehanizmi urede kako bi se omogućio prolaz veće količine neophodne pomoći.
"Bezbedan i neometan humanitarni pristup svima onima kojima je pomoć potrebna u kritičnom je stanju", rekao je šef UN ocenjujući da se stanovništvo u Gazi nalazi u sred epske humanitarne katastrofe.
Od početka sukoba, prema njegovim rečima, 80 odsto ljudi proterano je iz svojih domova, a više od milion civila nalazi se u skloništima UN.
Od početka sukoba u Gazi poginulo je 111 radnika Ujedinjenih nacija, što je najveći broj poginulih u istoriji te organizacije, saopštio je Gutereš.
16:40 29.11.2023
Hamas oslobodio dve ruske državljanke
Palestinski Hamas je saopštio da je oslobodio dva taoca sa ruskim državljanstvom, prenosi Tajms of Izrael.
Dve žene, koje imaju i izraelsko državljanstvo, predate su Crvenom krstu, a Hamas kaže da ih je oslobodio kao gest prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
Hamas će večeras iz Pojasa Gaze pustiti na slobodu još 10 Izraelaca.
16:18 29.11.2023
Hitna pomoć bolnice Al-Šifa u Gazi od sutra je ponovo aktivna
Bolnica Al-Šifa sutra će ponovo pokrenuti službu hitne pomoći, izjavio je danas doktor Marvan Abu Sada, prenela je Al Džazira.
On je napomenuo da je u toj ustanovi juče uspešno obavljena dijaliza bubrega i pozvao ljude da se vrate u bolnicu na lečenje.
"Operacione sale još uvek nisu spremne, kao ni sva odeljenja da dočekaju nove pacijente, ali ipak pripremamo teren da primimo sve više pacijenata", rekao je on i dodao da je neophodna popravka generatora kiseonika, koji su oštećeni tokom izraelskog upada u bolnicu Al-Šifa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala