- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Crnoj Travi 80 centimetara snega, problemi sa strujom u studeničkom kraju

© Tanjug / Strahinja AćimovićSneg
Sneg - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Nakon snežnih padavina u Srbiji putevi u većem delu zemlje su prohodni, a problema sa strujom još ima u studeničkom kraju, na Rudnu i u pojedinim planinskim mestima u Crnoj Travi. Vanredna situacija je u Babušnici, Novoj Varoši, Crnoj Travi, delovima Vranja i u Knjaževcu. Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Ponovo pada sneg u višim predelima Rudna

Zbog odrona neprohodni putevi Studenica-Rudno i Studenica-Ivanjica preko sela Mlanča.
Đački autobus sa Rudna do Studenice osnovce vozi 70 kilometara preko Ibarske magistrale i Ušća.
I dalje je u prekidu snabdevanje električnom energijom na Rudnu i u studeničkom kraju.
U pojedinim delovima pada ledena kiša, a u višim delovima ponovo pada sneg.

I Rudno bez struje, u studeničkom kraju nedostaje i ljudstvo i mehanizacija

U studeničkom kraju situacija je još uvek izuzetno teška, pre svega sa snabdevanjem električnom energijom. Struje nema u najvećem delu studeničkog kraja, ali od sinoć je nema ni na Rudnu, a u selu Mlanča meštani su gotovo šest dana bez struje.
Problema ima na nekategorisanim lokalnim putevima. Meštani kažu da su blokirani i da ne mogu da znaju da li će uspeti da prođu i dovedu decu u školu.
Predsednik mesne zajednice Studenica kaže da se putevi raščišćavaju, ali nedostaje mehanizacija iako su se u čišćenje snega uključili i meštani sa traktorima.
Dodaje i da su ekipe EPS-a na terenu, ali da za uklanjanje problema sa strujom nedostaje ljudstvo. Očekuje se da će u ispomoć stići radnici EPS-a iz Raške i Kraljeva.
Telefonske veze i interneta ima samo u centru Studenice.

U Crnoj Travi 80 centimetara snega

U Crnoj Travi ima oko osamdeset centimetara snega. U većinu mesta je stigla struja, ali postoji nekoliko udaljenih domaćinstava koja su još uvek bez električne energije.
Putevi se čiste, ali čišćenje ide otežano jer je sneg težak i mokar. Angažovano je dosta mehanizacije, a čisti se po prioritetu – najpre putevi do mahala u kojima ljudi žive.
U opštini Svrljig, sinoć je skoro sasvim normalizovano snabdevanje strujom i u preostalih sedam sela koja je nisu imala protrekla četiri dana.
Radnici kruševačke Elektrodistribucije uspeli su da saniraju kvarove u Rasinskom okrugu.
Proteklih dana najviše problema u snabdevanju strujom bilo je u ivanjičkom kraju, gde su još uvek neprohodni neki seoski putevi na Goliji, na kojoj ima pola metra snega, i Javoru.
Na terenu su ekipe Crvenog krsta, jer je u planu da se najugroženijim domaćinstvima dostave paketi sa hranom, sredstvima za higijenu, toplom odećom i obućom, prenosi RTS.

Putevi uglavnom prohodni

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima, upozorava JP „Putevi Srbije“.
Putevi su uglavnom prohodni, uključujući prilaze planinskim centrima, ali savetuje se oprez zbog snega kojeg ima na pojedinim deonicama.
Neprohodni su putni pravci trećeg prioriteta: Kraj deonice puta u izgradnji - Negosavlje, Sastav Reka - Strezimirovci, Odvraćenica - Preko Brdo i Raška - Kuti - Odvraćenica.
Raščićeni su svi putni pravci u potkopaoničkom kraju, osim do zaseoka Cvetkovići u Krivoj Reci, što se očekuje tokom dana.
JP „Putevi Srbije“ savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala