- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Revolucionarni ruski dron

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaVoennoslužaщiй Centralьnogo Voenno okruga s dronom s podvesom dlя sbrosa boepripasa vo vremя prohoždeniя podgotovki operatora bespilotnogo letatelьnogo apparata
Voennoslužaщiй Centralьnogo Voenno okruga s dronom s podvesom dlя sbrosa boepripasa vo vremя prohoždeniя podgotovki operatora bespilotnogo letatelьnogo apparata - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Specijalni mini-dronovi, koje Rusija razvija, postavljeni na Su-57 pomoći će tom ruskom lovcu pete generacije da efikasnije obavlja zadatke i pogađa ciljeve zaštićene sistemima PVO, ističu ruski vojni eksperti, dodajući da je razvoj tih bespilotnih letelica tehnološki napredak koji proširuje mogućnosti primene ovog aviona.
Reč je o jurišnim i izviđačkim dronovima, koji mogu da se koriste i za potrebe elektronskog ratovanja. Eksperti kažu da će jurišni dronovi biti korisni i u proboju i uništavanju protivničkih protivvazdušnih sistema. Mala veličina omogućava dronovima da lakše stignu do cilja. Istovremeno, moći će da zaštite avion i pilota od neprijateljskih projektila i da vrše izviđanje duž rute lovca.
Konkretno, kada grupa Su-57 pusti roj dronova, na desetine njih, to će omogućiti lovcima da probiju protivvazdušnu odbranu protivnika tako što će preopteretiti njene informacione kanale i izvesti koncentrisani napad na njene sisteme – i dronovima i municijom lansiranom iz aviona.
„Danas vidimo kako se dinamično razvija upotreba dronova u vođenju borenih dejsatava... Svakog dana se pojavi neka inovacija - pojavljuju se i dronovi ‘spavači’, koji za nedelju dana mogu da ‘ožive’ i u izmenjenoj situaciji izvrše napad. Njihovo dostavljanje u određenu zonu, tamo gde ih ne očekuju, rešavaće se uz pomoć naših višenamenskih lovaca Su-57. Imati mini-dronove u arsenalu je izazov današnjice. Nema sumnje da će ti dronovi moći da ispune svoje zadatke i u izviđanju i u nanošenju udara“, kaže ruski ekspert Andrej Koškin.
Zapadni mediji komentarišu da će lovac pete generacije Su-57, naoružan mini-dronovima, biti potpuno jedinstven borbeni avion u svetu. Kako navode, uvođenje bespilotnih letelica u arsenal aviona značajno će povećati njegovu borbenu efikasnost, posebno u elektronskom ratovanju i suzbijanju protivvazdušnih sistema neprijatelja.
© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografija Ruski lovac pete generacije Su-57 biće opremljen jurišnim i izviđačkim mini-dronovima, koji mogu da se koriste i za potrebe elektronskog ratovanja
Lovac Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Ruski lovac pete generacije Su-57 biće opremljen jurišnim i izviđačkim mini-dronovima, koji mogu da se koriste i za potrebe elektronskog ratovanja

Novi dron povećava mogućnosti ruskog lovca

Istog stava su i ruski eksperti, koji takođe ističu da će upotreba aviona pete generacije u kombinaciji sa dronovima proširiti mogućnosti borbenog aviona. Osim toga, dronovi će pomoći u otkrivanju i identifikaciji ciljeva.
„A kada su lansirani u velikom broju, u roju, onda su u stanju da suzbiju signale protivnika, koji koristi sredstva za radioelektronsko ratovanje“, kaže Koškin.
On naglašava da je ovde reč o poslednjem tehnološkom napretku, ali da se Rusija tu ne sme zaustaviti.
„A sutra, naravno, treba da misimo o tome kako da idemo dalje i koristimo još naprednije metode u borbi kako u bespilotnoj avijaciji, tako i u efikasnosti njene upotrebe u borbenim dejstvima“, dodao je ekspert.
Sukob u Ukrajini izazvao je revoluciju u ratovanju dronovima, a stručnjaci predviđaju da će bespilotne letelice u budućnosti igrati odlučujuću ulogu na kopnu, vazduhu i moru, kao i u deminiranju polja.
Koškin napominje da i zapadne zemlje užurbano rade na razvoju svega što je vezano s primenom bespilotne avijacije.
„Oni pokušavaju da slede za novinama u zoni specijalne vojne operacije (u Ukrajini) i razvijaju sopstvene pravce. Naravno, čak i u malim radionicama negde na teritoriji Ukrajine pokušavaju nešto da preprave i stvore, ali je potrebna veća proizvodnja. Zapad takođe pokušava nešto da stvori, ali ono što mi danas imamo za njih je verovatno i dalje nedostižno“, kaže Koškin.

Su-57 bez premca u borbama

Mini-dronove Su-57 moći će da nosi kao podvesni teret ili u unutrašnjosti trupa. Planirano je da lovac lansira nekoliko dronova odjednom i da kontroliše tu grupu dronova.
Inače, Su-57 je višenamenski lovac, stvoren uz upotrebu stelt tehnologije i napredne elektronike. Ovaj supersonični avion je sposoban za manevrisanje i pod velikim opterećenjima. Namenjen je uništavanju svih vrsta ciljeva - u vazduhu, na kopnu i na vodi.
Lovac može da koristi rakete klase „vazduh-vazduh“ malog, srednjeg i velikog dometa, navođene rakete „vazduh-zemlja“, avijacione bombe od 250, 500 i 1.500 kilograma itd.
Američki mediji podsećaju da nijedan lovac pete generacije nema borbeno iskustvo kao Su-57, istovremeno ističući da su piloti Su-57 nakupili značajno iskustvo u uslovima izuzetno intezivnih borbenih dejstava, pri čemu su se avioni odlično pokazali u ispunjavanju svojih zadataka protiv Oružanih snaga Ukrajine.
Kako naglašavaju, ovaj model aviona ispunjavao je složene operacije na ukrajinskom ratištu, uključujući i borbe u uslovima loše vidljivosti.
Serijske isporuke Su-57 počele su 2022. godine. U okviru sadašnjeg državnog programa naoružanja, Vazdušno-kosmičke snage Rusije bi trebalo da dobiju 76 letelica do 2027. godine.
Nedavno je saopšteno i da se borbene mogućnosti tog lovca povećavaju, a u letelicu se uvode najsavremenije tehnologije. Efikasnost aviona nastavlja da se povećava.
Ruski vojni avion Su-34 - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
MULTIMEDIJA
Ruska avijacija dobila novo pojačanje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala