Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština podigla optužnicu protiv Srbina za navodni ratni zločin

© Sputnik / Dejan SimićAlbanska zastava u Prištini
Albanska zastava u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Specijalno tužilaštvo takozvanog Kosova podiglo je optužnicu protiv Srbina G. M. (65) koga terete za navodno učešće u ubistvu 109 i ranjavanju još 108 zatvorenika u zatvoru Dubrava u opštini Istok 22. maja 1999. godine.
„Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog G. M. srpske nacionalnosti, državljanina Kosova i Srbije, sa adresom stanovanja u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ,Zločin rata protiv civilnog stanovništva’ po krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakonu koji je tada bio na snazi. Optuženi se tereti da je 22. maja 1999. godine učestvovao u ubistvu sto devet (109) zarobljenika i ranjavanju još sto osam (108) zatvorenika, svi albanske nacionalnosti, poznatom kao masakr u Dubravi“, saopštilo je tužilaštvo.
G. M. je radio kao čuvar ovog zatvora u vreme kada je navodno izvršeno ubistvo zatvorenika, a uhapšen je u decembru prošle godine kada je dolazio da poseti svoje imanje na Kosovu i Metohiji.
On je često dolazio na KiM, a pored borbe da mu se vrati imovina koja je uzurpirana od strane Albanca kako bi nastavio život u svom rodnom mestu, odlazio je i u policijsku stanicu kako bi saznao nešto više o svojoj nestaloj majci za koju se sumnja da je ubijena na KiM, ali njeno telo nikada nije pronađeno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala