- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otvoreno nebo za Lavrova: Hoće li doći do istorijskog susreta

© Tanjug / Tanja ValičSergej Lavrov izlazi iz aviona po sletanju u Beograd.
Sergej Lavrov izlazi iz aviona po sletanju u Beograd. - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Bez obzira što pojedine države članice NATO i Ukrajina bojkotuju samit ministara spoljnih poslova OEBS u Skoplju zbog prisustva Sergeja Lavrova, izgleda da je prisustvo ruskog šefa diplomatije signal da Amerikanci traže način da se kriza u odnosima sa Rusijom prevaziđe, smatra diplomata Vladislav Jovanović.
Danas u Skoplju počinje trodnevni 30. skup ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koji će okupiti više od 70 delegacija sa oko 1.000 članova kome će prisustvovati i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.
Prisustvo Lavrova na samitu u Skoplju omogućile su Bugarska i Severna Makedonija odlukom da otvore vazdušni prostor za avion ruske delegacije. S druge strane, neke članice NATO i Ukrajina odlučile su da bojkotuju skup u Skoplju upravo zbog prisustva Lavrova.
Američki državni radio „Slobodna Evropa“ priznao je da je Rusija na putu da postane veliki pobednik samita OEBS-a u Skoplju.

Zapad popušta Rusiji

Dolazak Lavrova u Skoplje mogao bi biti signal da Zapad popušta Rusiji, ali ne nužno jer je OEBS prilično okrnjen i oslabljen time što su neke njegove stavke dovedene u pitanje, kaže za Sputnjik bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović.
Jedna od njih je tzv. korpa bezbednosti, jer se o jednakoj i nedeljivoj bezbednosti ne može govoriti pošto se Rusija tretira kao neprijatelj, uvedene su joj sankcije i protiv nje se vodi proksi rat na teritoriji Ukrajine.
Nezavisno od toga što je OEBS i pre toga pao pod dominaciju Amerikanaca, dolazak Lavrova u Skoplje sam po sebi mogao bi da bude znak da su SAD sa saveznicima došle do saznanja da im dosadašnja politika prema Rusiji ne daje očekivane rezultate i da sad traže način da se kriza prevaziđe, ističe Jovanović.
„Drugi znak je da je Amerika sa svojim zapadnim saveznicima shvatila da se nalazi u tzv. diplomatsko-političkom povlačenju s obzirom na snagu novih država koje imaju ambiciju da budu uvažene kao zemlje od uticaja, naročito na Istoku. Tu mislim, pre svega, na jačanje BRIKS-a i na razne propratne mere koje SAD i njene saveznike stavljaju u izolaciju, što im ne prija. Onda bi OEBS, koji je bio na neki način privatizovan isključenjem Rusije, mogao da bude neka vrsta 'ispitnog terena' da li bi se, ipak mogla pronaći neka tačka kontakta.“

Sastanak Lavrova i Blinkena važniji od samita OEBS

I jedno i drugo je moguće, čak i verovatno, a videćemo da li će se sastanak u Skoplju odvijati na regularan način ili ne, dodaje Jovanović i podseća da su baltičke zemlje, Poljska i Ukrajina otkazale učešće upravo zbog prisustva Lavrova.
A to je prvi put da se neke zemlje kolektivnog Zapada samoizuzimaju iz sastanka OEBS-a zbog nezadovoljstva što prisustvuje Rusija, koja po svim pravilima OEBS-a mora da učestvuje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVladislav Jovanović
Vladislav Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Vladislav Jovanović
„Moguće je da ovaj događaj prođe na nekakav zategnuti način, ali s druge strane, ako bi došlo do zvaničnog, ili privatnog tet-a-tet sastanka između Lavrova i Blinkena onda bi to značilo mnogo više nego sam samit OEBS. Jer to bi bila početna tačka saznanja da se dosadašnjim konfrontacijama sa Rusijom ne može postići ono što se želi i da se onda, na neki način, stvari vraćaju na rešavanje problema dijalogom, razmenom mišljenja, dogovorima, a možda i nekim mirovnim pregovorima. Ne samo u vezi sa Ukrajinom nego i vezi sa Bliskim istokom“.
Sve mogućnosti su otvorene, nijedna nije sigurna ali i nijedna nije isključena, međutim, sama činjenica da Lavrov ovog puta dolazi uz pristanak jedne članice NATO, a to je Makedonija, znak je da najmoćnije članice NATO razmišljaju o uspostavljanju kontakata sa Rusijom, indirektno ili direktno, smatra Jovanović.

Bojkot Lavrova – ko gubi ima pravo da se ljuti

Prema njegovim rečima, stav zemalja koje su najavile bojkot sastanka u Skoplju zbog dolaska Lavrova, mogao bi se opisati narodnom – ko gubi ima pravo da se ljuti.
„Ako je njima do sada odgovarala slika totalnog pritiska Zapada na Rusiju, sada se pribojavaju da ta slika može da počne da se menja, naročito ako bi došlo do direktnog, službenog ili privatnog susreta između Lavrova i Blinkena. Jer oni svi zavise od Amerike i njenog stava, tako da će i taj bojkot, ako ga bude ako u međuvremenu ne promene mišljenje pod pritiskom Amerike, biti samo privremenog karaktera i on ne bi mogao suštinski da utiče na dalji tok događaja“, zaključio je Jovanović.
Sedište Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
RUSIJA
Uoči samita OEBS-a: Zapad pravio smicalice Rusiji tokom priprema za sastanak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala