Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jeres na KiM: Lažni sveštenik sa grupom Albanaca upao u srpsku crkvu u Podujevu /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKameni krst
Kameni krst - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
U crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnici, opština Podujevo, u utorak je provalila grupa lica zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Republike Albanije, da bi u crkvi navodno obavili crkveni obred, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
„Reč je o grubom nasrtaju na imovinu Srpske pravoslavne crkve u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije“, istakla je Eparhija.
Eparhija raško-prizrenska je prenela da su, prema tvrdnjama portala „Kosovapost“, u provali i zloupotrebi Srpske pravoslavne crkve koja datira iz 15 veka, a koja je kasnije i popravljana, učestvovali i predstavnici opštine Podujevo.
Cilj te grupe je, prema pisanju portala, bio da ovu crkvu proglase za „crkvu Fana Nolija“ koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana.
„Ovo krivično delo je samo još jedno nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske Pravoslavne Crkve, odnosno ‘albanizaciju’ ili ‘kosovarizaciju’ srpske duhovne i kulturne baštine“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama.
„Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način, a ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija“, poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.

Kancelarija za KiM: Priština opasnim strategijama pokušava da preuzme crkve SPC

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je večeras da upad funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakinica predstavlja novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na KiM.
„U Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve preuzmu i proglase za deo takozvanog kosovskog nasleđa, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za srpski narod na KiM“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kako dodaju, ovakav nasilni i planski akt u selu Rakinica nesumnjivo nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, koji svoje delovanje zasnivaju isključivo na obračunu sa svime srpskim na prostoru KiM.
U saopštenju iz Kancelarije podsećaju da Priština i ekstremisti sistematski već više od dve decenije skrnave i organizovano, masovno uništavaju srpske crkve i manastire na prostoru Kosova i Metohije, kako bi sprečili povratak naroda na njihova vekovna ognjišta i zatrli seme srpskog postojanja.
Dodaju da sve to čine jer je itekako dobro poznato da su naše crkve oduvek bile mesta sabiranja i sabornosti, kao i stub identiteta i duhovnosti srpskog naroda.
„Ovo je pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne međunarodne zajednice, jer je nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlja, a sada i crkve“, navodi Kancelarija.
Eparhija raško-prizrenska upozorila je da je lažni sveštenik Džufka šarlatan regionalnih razmera koga je osudila Pravoslavna Crkva Albanije i na čije je štetno delovanje već upozoravano i kao takav jedino uporište i podršku ima od predstavnika tzv. prištinskog političkog establišmenta, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala