- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ima li kofein sasvim drugačije učinke na sposobnost učenja nego što se dosad mislilo?

CC0 / Unsplash/Julia Florczak / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Velika konzumacija kofeina može da spreči plastičnost mozga, dovodeći u pitanje pretpostavke o njegovim pozitivnim učincima na učenje.
U nedavnoj analizi dve studija manjeg opsega, naučnici iz američkog Neuromodulation Research Facility, otkrili su potencijalnu prepreku sposobnosti popravljanja ili ponovnog uspostavljanja veza u mozgu, prouzrokovanu visokom konzumacijom kofeina.

Neočekivani rezultati

Suprotno uvreženom mišljenju da kofein poboljšava moždanu plastičnost, studija je ispitivala moždane signale povezane sa učenjem i formiranjem pamćenja kod 20 osoba.
Naučnicisu pronašli neočekivane rezultate, dovodeći u pitanje pretpostavku da kofein podstiče plastičnost.
Tim je izrazio potrebu za opsežnim studijama radi direktne proceneuticaja kofeina na učenje i plastičnost zbog njihovih preliminarnih nalaza. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Frontiers in Psychiatry“.
Kofein, poznat po svojim svojstvima jačanja budnosti blokiranjem hemijskog adenozina koji izaziva spavanje, utiče na dugotrajno potenciranje (LTP) u mozgu. LTP je proces kroz koji nervne ćelije jačaju veze ključne za mozak za dobijanje novih informacija i prilagođavanje tokom vremena.
Tokom studije, 16 osoba koje su konzumirale jedno do pet pića s kofeinom dnevno i četiri apstinenta podvrgnuti su ponavljanoj transkranijalnoj magnetskoj stimulaciji (rTMS) kako bi se simulirala spremnost mozga za učenje, prenosi „Sajens alert“.
Analiza električnih impulsa u nervnom sistemu pokazala je znatno jače delovanje LTP-a kod onih koji nisu konzumirali kofeinska pića.
Istraživači pretpostavljaju da bi kontinuirana stimulacija kofeinom mogla da spreči plastičnost mozga, potencijalno objašnjavajući opažene niže nivoe plastičnosti. Međutim, to zasad ipak ostaje spekulativna hipoteza.

Nedostaci istraživanja

Uprkos intrigantnim nalazima, studija ima ograničenja, sa samo 20 učesnika i iskrivljenom distribucijom kofeina/nekofeina. Osim toga, oslanjanje na doze kofeina koje sami navode otežava utvrđivanje stvarnog uticaja različitih doza kofeina na dugoročno potenciranje mozga.
Priznajući navedena ograničenja, naučnici smatraju studiju pilot istraživanjem, s ciljem usmeravanja budućih istraživanja. Naglašavaju potrebu za preciznim i dobro kontrolisanim studijama koje regulišu vreme i dozu kofeina pre testiranja kako bi se omogućilo tačnije razumevanje njegovog uticaja na reakcije plastičnosti.
Zamršen odnos između kofeina i zdravlja pokazao je protivrečne rezultate u pređašnjim istraživanjima, od potencijalne zaštite od demencije do potencijalnog rizika od dijabetesa. Istraživači se zalažu za dublje razumevanje načina na koji kofein utiče na mehanizme učenja i pamćenja kao i njegove potencijalne učinke na kliničke rezultate rTMS-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala