- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Gnječi prostor i vreme: Šta se dešava sa supermasivnom crnom rupom u centru naše galaksije

© AP Photo / Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea ObservatoriesCrna rupa
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Supermasivna crna rupa u centru naše galaksije (Strelac A*) okreće se toliko brzo da menja prostor-vreme oko sebe, pokazalo je novo istraživanje. Prostor-vreme, u teoriji relativnosti, je prostor koji se pored prostornih koordinata opisuje i četvrtom koordinatom – vremenom.
Ono spaja jednodimenzionalno vreme i trodimenzionalni prostor i opisuje na koji se način tkivo svemira zakrivljuje dok je u interakciji s masivnim nebeskim telima. Ovaj termin je u suprotnosti sa klasičnim, njutnovskim pogledom na svet, u kome su prostor i vreme apsolutni i nepromenljivi; potpuno nezavisni jedan od drugog.
Tim fizičara posmatrao je teleskopom Chandra X-ray Observatory pomenutu crnu rupu koja se nalazi 26.000 svetlosnih godina od Zemlje i izračunao njenu brzinu rotacije. Otkrili su da se Strelac A* zaista vrti i da tom prilikom dolazi do Lens-Tiringove precesije, opšterelativističkog efekta koji nastaje kao posledica „povlačenja“ prostor-vremena oko rotirajućeg tela.

Crna rupa gnječi prostor-vreme

„Strelac A* svojom rotacijom dramatično menja oblik prostor-vremena u svojoj blizini. Ljudi su navikli da razmišljaju i žive u svetu u kojem su sve prostorne dimenzije jednake – udaljenost do plafon i udaljenost do zida i udaljenost do poda, sve udaljenosti su na neki način linearne“, rekla je fizičar Rut Dali, sa Univerziteta Pen Stejt u SAD.
„Ali, ako imate crnu rupu koja se brzo rotira, prostor-vreme oko nje nije simetrično. Takva crna rupa povlači prostor-vreme sa sobom i gnječi ga čineći da izgleda poput fudbalske lopte“, dodala je ona.
„Promena prostor-vremena ne treba da nas brine, ali bolje razumevanje ovog fenomena moglo bi da bude vrlo korisno astronomima. To je divan alat za razumevanje uloge koju crne rupe imaju u formiranju i evoluciji galaksija“, objasnila je ona; a prenosi Si-En-En.

Šta pokazuje brzina Strelca A*

Rotacija crne rupe ima vrednost od 0 do 1, pri čemu 0 znači da se crna rupa ne vrti, a 1 predstavlja najveću vrednost rotacije. Dalijeva navodi da među stručnjacima do sada nije bilo konsenzusa o vrednosti rotacije Strelca A*.
„Pomoću metode odliva, koja koristi i informacije iz odliva i iz materijala u blizini crne rupe , utvrdili smo da Strelac A* ima vrednost ugaonog momenta rotacije između 0,84 i 0.96, dok se M87*, crna rupa galaksije udaljene 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje, vrti na vrednosti 1“, objasnila je Dalijeva.
„Mada se dve crne rupe vrte sličnim brzinama, M87* je mnogo masivnija od Strelca A*. Odnosno Strelac A* prilikom rotacije prolazi manju udaljenost. Dakle, crna rupa u centru naše galaksije se vrti mnogo brže od M87* i to ne zato što ima veći ugaoni moment rotacije, već zato što prilikom rotacije prolazi manju udaljenost, dodaje Dalijeva.
Bolje razumevanje mase i rotacije crne rupe omogućava i bolje shvatanje njenog nastanka i evolucije.
„Crne rupe formirane posle spajanja manjih crnih rupa obično imaju nisku vrednost rotacije, dok one koje nastaju zbog akrecije okolnog gasa imaju visoku vrednost. Brzina kojom se Strelac A* okreće ukazuje na to da je značajan deo njegove mase nastao akrecijom“, objasnio je kosmolog Dejan Stojković sa Univerziteta Bufalo u SAD.
Istraživanje pod imenom „New black hole spin values for Sagittarius A* obtained with the outflow method“ objavljeno je u časopisu „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala