- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Finska od ponoći zatvara sve kopnene granične prelaze sa Rusijom

© AP Photo / Lauri HeinoFinski granični prelaz Nuijama na granici sa Rusijom
Finski granični prelaz Nuijama na granici sa Rusijom  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Vlada Finske zbog nekontrolisanog priliva migranata od večeras u ponoć na dve nedelje zatvara sve automobilske granične prelaze na kopnenoj granici sa Rusijom, saopštila je pres služba finske Vlade.
Prema saopštenju, od 24. novembra jedini aktivni prelaz je bio „Raja Josepi“, koji se nalazi na Arktiku, ali se od 30. novembra i on zatvara do 13. decembra.
Takođe se dodaje da zahteve za azil neće biti moguće podneti na graničnim prelazima koji se nalaze na kopnenoj granici Finske i Rusije.
Finska carina je pojasnila da će jedina komunikacija između dve zemlje duž kopnene granice biti železnički prevoz robe preko kontrolnog punkta „Vainikala“.
Prethodno su finske vlasti donele odluku da, zbog pogoršanja situacije sa migrantima i nekontrolisanog pristizanja izbeglica na granicu sa Rusijom od 18. novembra do 18. februara 2024. godine potpuno zatvore granične prelaze na jugoistoku zemlje, koji su najbliži Sankt Peterburgu. Nakon toga, finska Vlada odlučila je da do 23. decembra na granici sa Rusijom bude otvoren samo jedan, najseverniji granični prelaz „Raja Josepi“.
Ministarka inostranih poslova Finske Mari Rantanen objavila je da se razmatra priprema i daljih ograničenja.
Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavile su i Estonija ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je rusofobična politika, koju vode rukovodioci Finske, za duboko žaljenje.
U najnovijem izdanju emisije Moj svet sa Sputnjikom pogledajte da li Evropa nastavlja samoizolaciju zatvaranjem kopnene granice prema Rusiji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala