- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Deset evropskih zemalja aktiviralo odbrambenu klauzulu u Baltičkom moru

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDBritanski razarač "Difender" na Baltičkom moru
Britanski razarač Difender na Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Ministri odbrane Združenih ekspedicionih snaga (JEF), koje je formirala Velika Britanija, odlučili su da početkom decembra pošalju ratne brodove na Baltičko i Severno more i u Danski moreuz kako bi zaštitili podvodnu infrastrukturu, saopštila je pres služba britanskog Ministarstva odbrane.
„Ovo je prvi put da je JEF aktivirao obrambenu klauzulu“, ističe se u saopštenju i dodaje da će ove aktivnosti krenuti početkom decembra.
Tokom 2023. godine JEF je razvio niz opcija odgovora stvorenih da obuzdaju i odbrane region od pretnji i omoguće brz odgovor na krize.
„Ovo je moćna poruka naše sposobnosti i posvećenosti jačanju bezbednosti kritične podmorske infrastrukture i odvraćanju od hibridnih pretnji. Saradnjom kroz JEF u mogućnosti smo da pronađemo zajednička rešenja za regionalne bezbednosne izazove, u skladu sa vizijom JEF objavljenom na Samitu lidera JEF-a u Švedskoj 13. oktobra“, zaključuje se u saopštenju.
Komentarišući ovu odluku, vicekancelarka Ministarstva odbrane Estonije Suzan Lilevali izjavila je da su današnjom odlukom „prvi put aktivirani potencijali za reagovanje na krizne situacije Združenih ekspedicionih snaga. Ovo je opipljiv dokaz spremnosti JEF da doprinese bezbednosti Severne Evrope. Mornarica Estonije će doprineti uspešnom izvršavanju ovog zadatka“.
„Uzimajući u obzir bezbednosnu situaciju, oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima severnog Atlantika kako bi se bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura“, rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson, prenosi „Brisel tajms“.
On je naveo da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s vrlo ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u susedstvu.
„Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili svoju vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji“, dodao je švedski ministar.
JEF je koalicija deset zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Litvaniju, Letoniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.
Zemlje JEF-a saglasile su se u oktobru da pojačaju bezbednost na Baltiku nakon zatvaranja finskog podmorskog gasovoda. Finska policija je na kraju zaključila da je oštećenje prouzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji se nalazio na licu mesta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala