- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sramna odluka Holandije o krimskom zlatu

© SputnikSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Odluka Holandije da preda Kijevu kolekciju „Skitskog zlata“ je sramna, ali ono što zabrinjava deo ruske javnosti jeste mogućnost da će ta vredna zbirka, koja pripada Krimu, biti razgrabljena i ko zna gde završiti, dok zvaničnici poručuju da će se njena sudbina rešiti sa završetkom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Skitsko ili krimsko zlato koje je, pre nego što se Krim ujedinio sa Rusijom, bilo pozajmljeno za izložbu amsterdamskom Muzeju „Alard Pirson“, a sada je po odluci suda u Holandiji predato Kijevu, a ne krimskim muzejima kojima zapravo pripada.
Ruski eksperti i zvaničnici smatraju da je odluka holandskog suda doneta pod ozbiljnim političkim pritiskom, te je samim tim politički ništavna. Ugovor je bio sklopljen sa krimskim muzejima, pa bi eksponati njima trebalo i da budu vraćeni.
Stručna javnost je saglasna u oceni da bi eksponati trebalo da pripadnu fondovima muzeja u kojima su čuvani, ali se sada ispostavlja da je krimskim muzejima bukvalno oteta njihova zbirka, koja je izuzetno važna za razumevanje skitsko-grčkih odnosa, skitske kulture na Krimu.
„Nismo gubili vreme, skoro 10 godina smo se bavili pravnim pitanjima, prepiskama i prepucavanjima, ako se tako može reći. Dug ne pamte oni koji ga uzimaju, već oni koji daju, a pošto smo dali svoje kulturno nasleđe mi to dobro pamtimo i nećemo nikome oprostiti taj dug. To nije samo kulturno nasleđe Skita, nego i svih krimskih naroda tog vremena - Gota, Alana i Grka i ono pripada svim žiteljima Krima...“, kaže Ivan Šonus, predsednik Regionalne nacionalno-kulturne autonomije Grka Republike Krim „Tavrida“.
Kolekcija „Skitsko zlato“ iz četiri krimska muzeja, već je stigla u Kijev, a proces carinjenja je u toku. Kremlj poručuje da „Skitsko zlato“ pripada Krimu i da bi trebalo tamo da se nalazi.
© AP Photo / Peter DejongHolandija je predala Ukrajini kolekciju skitskog zlata, saopštio je muzej „Alard Pirson“ iz Amsterdama, dok Kremlj poručuje da zlato pripada Krimu
Šlem iz kolekcije Skitskog zlata, izložen u muzeju u Amsterdamu  - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Holandija je predala Ukrajini kolekciju skitskog zlata, saopštio je muzej „Alard Pirson“ iz Amsterdama, dok Kremlj poručuje da zlato pripada Krimu

Šta sadrži kolekcija

„Skitsko zlato“ je kolekcija od više od 2.000 artefakata koji su korišćeni za izložbu „Krim: Zlato i tajne Crnog mora“, koja je od februara do avgusta 2014. godine bila postavljena u Muzeju „Alard Pirson“ u Amsterdamu, ali je nakon prisajedinjenja Krima s Rusijom u martu iste godine između Rusije i Ukrajine nastao spor oko ovog blaga. I Ukrajina i Krim su tražili da im se kulturno nasleđe vrati.
Četiri krimska muzeja su u svom zahtevu navela da su prekršeni uslovi pod kojima su te artefakte pozajmili amsterdamskom muzeju i da zlatni predmeti nađeni na području Krima tamo i pripadaju, bez obzira na politiku. Međutim, posle devet godina pravne bitke, najviši holandski sud je doneo konačnu odluku, uz obrazloženje da „ruska aneksija Krima nije međunarodno priznata“.
Kako je dodato u odluci, iako muzejski predmeti potiču sa Krima i stoga se takođe mogu smatrati nasleđem Krima, oni su deo kulturnog nasleđa Ukrajine.
Direktor Muzeja-rezervata „Napulj skitski“, arheolog Jurij Zajcev kaže da odluka Holandije da kolekciju preda Ukrajini nije bila neočekivana za muzejske radnike na Krimu. Govoreći o kolekciji, on je napomenuo da je ukupna težina artefakata veća od 2,5 tone.
„Kombinacija impresivne težine i reči ‘zlato’ ostavlja jak utisak, ali bojim se da ću vas malo razočarati, jer tamo ima i nekoliko veoma teških kamenih skulptura iz Kerča, iz Bahčisarajskog rezervata prirode. Mislim da one čine 99 odsto te težine. To je nekoliko kamenih stela, uključujući i tzv. Zmijonogu boginju koja je u izvesnom smislu simbol drevnog Kerča. Postoji i par grčkih nadgrobnih spomenika iz Hersonesa. Tako da to čini najveći deo težine“, objašnjava Zajec.
Zajec dodaje da veći deo kolekcije čine zlato, kao i rimsko bronzano posuđe, perle od poludragog kamenja i kineske kutije... Među artefaktima su skitski šlem od čistog zlata iz 4. veka pre nove ere, zlatna ogrlica teška više od jednog kilograma, iz 2. veka nove ere, zatim bronzani mačevi i drugi. Svi oni su bili zadržani u magacinu amsterdamskog muzeja do sudske odluke.
„Za nas su te stvari vredne. Možda nije sve zlato, ima tu nešto i keramike, bronze, ali te stvari, to nasleđe odražava našu krimsku istoriju, istoriju našeg krimskog multinacionalnog naroda. Stoga ćemo nastaviti da se bavimo tim pitanjem, šta god da se desi“, dodaje Šonus.

Ruska specijalna operacija sve rešava

Kakva će biti dalja sudbina Skitskog zlata neizvesno je. Eksperti kažu da je teško prognozirati. Dok neki smatraju da će eksponati biti razgrabljeni ili rasprodati, kako bi kijevske vlasti ugasile deo svojih dugova, drugi veruju da će se sa završetkom ruske specijalne vojne operacije rešiti i ovo pitanje.
Lider Krima Sergej Aksjonov je naglasio da je ranije bilo jasno da ono neće biti vraćeno, jer i Zapad i Kijev ne mare za zakon, za pravne norme... On je i ranije ukazivao na to da su u Ukrajini takve dragocenosti uvek padale u privatne ruke, ali smatra da će se sve rešiti ispunjenjem zadataka specijalne vojne operacije koje je postavio predsednik Rusije.
I stalni predstavnik Republike Krim pri predsedniku Rusije, vicepremijer krimske vlade Georgij Muradov je ubeđen da će se sudbina zbirke krimskih muzeja „Skitsko zlato” rešiti sa završetkom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Po njegovom mišljenju, zbirka će se vratiti na Krim jer „ako dođe do denacifikacije Ukrajine, onda će antinacistička Ukrajina biti spremna za saradnju i neće prisvojiti tu kolekciju“.
Ono što je izvesno jeste da će kijevske vlasti krimsko zlato koristiti za svoju pi-ar kampanju, predstavljajući to kao dobijenu bitku i pobedu nad Rusijom.
Ono u čemu su svi ruski eksperti i političari saglasni jeste činjenica da to zlato pripada narodu Krima, ruskoj i krimskoj istoriji i kulturi i da treba da bude vraćeno tamo gde i pripada.
Eksperti su saglasasni da će Moskva nastaviti borbu i uložiti sve napore da vrati „Skitsko zlato“ koje je Holandija predala Ukrajini.
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
SVET
Ukradena kolekcija „Skitskog zlata“ vraćena ukrajinskom muzeju u Melitopolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala