- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: NATO svojim aktivnostima podriva bezbednost, od Finske će tražiti da primi strane vojnike

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Rusija zna da je Finska zaključila u okviru NATO potrebne sporazume za raspoređivanje stranih snaga na svojoj teritoriji, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško. Takođe je naveo i da Alijansa svojim aktivnostima podriva bezbednost u regionu i u Evropi u celini.

„Očigledno je da da je ceo NATO proširio zonu dodira sa glavnim protivnikom, kako smo mi označeni u dokumentima, za 1.300 kilometara. I od Finske će tražiti isto što i od drugih: da preduzme sve neophodne mere u cilju prijema stranih snaga na svoju teritoriju. Znamo da je Finska zaključila odgovarajuće bilateralne sporazume“, rekao je Gruško na forumu „Primakovska čitanja“.

Takođe, on je rekao da NATO sada gradi vojnu infrastrukturu u Poljskoj i baltičkim državama kako bi ostvario vojnu nadmoć nad Rusijom. Takve aktivnosti podrivaju regionalnu i zajedničku evropsku bezbednost, istakao je on.
„Imam poveliki spisak onoga što danas radi NATO u Poljskoj i baltičkim zemljama. Ukratko, radi se o izgradnji vojne infrastrukture čiji je cilj da se pokaže sila u odnosu prema Rusiji i ostvari vojna nadmoć“, rekao je Gruško.
Između ostalog ruski diplomata je naveo razmeštanje sistema velikog dometa, usvajanje operativnih planova, jačanje PVO, kao i protivraketne odbrane, prebacivanje snaga u taj regioni povećanje i obima i broja vojnih vežbi, opremanje snaga modernijim naoružanjem, kupovinu naoružanja koje treba da se suprotstavi protivniku.
„Sve je to na korist američkom odbrambeno-industrijskom kompleksu, ali to ne samo podriva regionalnu bezbednost, nego i evropsku“, zaključio je Gruško.
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: Glavni zadatak NATO-a sprečavanje vojne eskalacije s Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala