- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Gala svečanost u čast stogodišnjice rođenja Marije Kalas

Marija Kalas - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Narodno pozorište u Beogradu obeležiće stogodišnjicu rođenja operske dive Marije Kalas koncertom „Marija Kalas Gala“.
Marija Kalas je dala nemerljiv doprinos operskoj umetnosti 20. i 21. veka, oživljavanjem pomalo zaboravljenih remek-dela belkanta, kao i posebnim glumačkim tumačenjima kojima je istakla dramski aspekt interpretacije u operi, ističu u Narodnom pozorištu.
Pored toga, njeno nasleđe se oslikava i kroz ogroman repertoar koji je tumačila - od Lučije od Lamermura do Karmen koju je snimila u studiju.
Najznačajnije operske kuće širom sveta obeležiće 2. decembra sto godina od njenog rođenja posebno osmišljenim programom, a njima će se pridružiti i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu.
Na koncertu „Marija Kalas Gala“ nastupiće svi soprani Opere Narodnog pozorišta - Jasmina Trumbetaš Petrović, Vesna Đurković, Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković, Nevena Bridžen, Sofija Pižurica, Ana Rupčić, Sonja Šarić, Sanja Kerkez i Snežana Savičić Sekulić.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorišteOpera "Norma" u čast Marije Kalas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Opera Norma u čast Marije Kalas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Opera "Norma" u čast Marije Kalas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Izvešće arije iz uloga koje su proslavile Mariju Kalas.
Koncertom će dirigovati Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Stefan Zekić, uz učešće Hora i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu.
U čast Marije Kalas, 25. novembra na Velikoj sceni izvedena je „Norma“ Vinćenca Belinija, jedna od nekoliko opera koje su obeležile karijeru ove umetnice koja i danas, širom sveta, uživa ogromnu naklonost i poštovanje ljubitelja opere.
U postavci i scenografiji italijanskog reditelja Đankarla del Monaka, naslovnu ulogu pevala je Sanja Kerkez, rola Adalđize je poverena Dragani del Monako, lik Poliona dočarao je Janko Sinadinović, a Oroveza - Nenad Jakovljević. Pored njih, nastupili su i Ivana Živadinović (Klotilda) i Slobodan Živković (Flavio).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala