Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Aleksandar Šapić: Ko se odrekne Kosova, sutra će da preda i deo Beograda /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICGradinačelnik Beograda Aleksandar Šapić
Gradinačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Aleksandar Šapić ne razdvaja grad od države kada je reč o vrednostima. Za Sputnjik kaže da ukoliko je neko spreman da prizna nezavisno Kosovo, sutra će biti spreman da se odrekne i dela svog grada. Za njega bi uvođenje sankcija Rusiji bio uvod u štetno distanciranje Srbije od Istoka, a evropski put naše države je nešto - suvišno.
Aleksandar Šapić je u dva i po mandata vodio opštinu sa najvećim brojem stanovnika u Srbiji, a godinu i po dana obavljao je funkciju gradonačelnika srpske prestonice. Sada je predsednik privremenog organa Beograda i prvi je na listi „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ za izbore 17. decembra.
Za njega nije bitno radi li se o lokalnoj politici ili nacionalnoj, već kaže da je pitanje predstojećih izbora pitanje vrednosti, a crvena linija je - neugrožavanje nacionalnih interesa Srbije.
Biti prvi čovek prestonice – srpske prestonice, znači da morate imati jasne političke stavove koji čak i izlaze iz vaše formalne nadležnosti. Onaj ko je spreman da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije, isto tako bi se sutra dobrovoljno odrekao jednog dela grada. Onaj koji je spreman da izglasa rezoluciju u kojoj se srpski narod proglašava genocidnim, zbog zločina koji su se desili i koje niko ne spori, taj isti će sutra u parlamentu grada da izglasa kakvu hoćete odluku, suprotnu interesima Beograđana. Onaj ko je spreman da zakači onu šarenu zastavu duginih boja na Skupštinu grada, pa taj je sutra spreman da je stavi i na Vladu Republike Srbije i na Narodnu Skupštinu, govori Šapić u razgovoru sa Natašom Milosavljević.

Nasilno odvajanje od Rusije

Šapić ističe da ne vidi nikakvu mogućnost saradnje sa onima koji su spremni da se odreknu dela svoje teritorije, koji zatvaraju Srbiju ka Istoku, izglasavaju rezoluciju o Srebrenici ili na bilo koji drugi način nasilno menjaju vrednosni sistem Srba i Srbije. Sa njima nema saradnje, „makar se sto puta saglasili gde će da ide vrtić ili škola“.
Šapić veruje da Srbija sama treba da pravi svoje odnose i da su sankcije Rusiji čista simbolika u tuđem sukobu. Za njega nema smisla zatvarati sopstvenu zemlju ka „vekovnim prijateljima i pravoslavnom braćom“.
Mi sa Ruskom Federacijom nikad nismo ratovali. Suludo je zatvarati svoje međudržavne, međubratske, međuhrišćanske, međupravoslavne odnose, zbog toga što se tamo neko s nekim posvađao. Sankcije su trebale da budu samo uvod u zatvaranje nas ka Istoku, tako da lično mislim da to ne smemo da dozvolimo. Sankcije ili ne, sutra će ih ionako ceo svet ukinuti. To je samo politika. Sankcije same po sebi nisu tema, pri tome, Rusija od tih sankcija nije dobila ni „političku perut“, to je besmislena stvar i ovde se radi o pitanju simbolike.

Da li se Kosovo zaista brani u Beogradu?

Kada govori o Kosovu i Metohiji, Šapić veruje da tu nema nikakve dileme i da je apsolutna crvena linija nepriznavanje tog dela srpske teritorije i nedavanje saglasnosti za članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim Nacijama.
Svesni smo mi da se Kosovo otima decenijama i svesni smo kakva je situacija danas na Kosovu i lično sam svestan da država Srbija nema ni približno tu vrstu uticaja kakav ima na ostatku svoje teritorije, pa čak ni formalnog. Ali jedno je kad vam nešto otimaju. Ono što vam otimaju, može da se vrati, ali onog trenutka kada nešto date, to je zauvek izgubljeno.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKosovo je srce Srbije
Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Kosovo je srce Srbije

Kako ćemo podizati decu?

On upozorava da je ono što se nama čini nebitno, već uveliko glavna tema u čitavoj Evropi i svetu, gde rat vrednosti uveliko bukti. Od toga na kojoj će se lokaciji izgraditi nova škola ili vrtić, bitnije je čemu će se naša deca učiti tamo.
Hoće li naša deca učiti o tome da mogu da menjaju pol kao maloletnici? Hoćemo li biti primorani da ih oslovljavamo sa dete jedan i dete dva? Hoće li oni morati u toj školi da uče da treba svoje roditelje da zovu roditelj jedan i roditelj dva?

Srbi su čuvari evropskih vrednosti

Evropa je trenutno u procesu traženja same sebe, smatra Šapić. Tamo niko više nije siguran u bilo šta i vrednosti su izmešane i pogubljene, a svedočimo velikom ratu vrednosti na nivou celog sveta, ne samo Starog kontinenta. Evropske integracije su za nekog drugog i Srbi ne treba da gube vreme tražeći bilo kakvu dozvolu da postanu i formalno deo evropske zajednice. Srbi su, smatra Šapić, integralni deo Evrope i njenu slobodu su skupo platili.
Što se tiče evropskog puta, ja bih tu retoriku i taj narativ potpuno izbacio. Nema šta mi da idemo u Evropu, mi smo deo Evrope. Za ovu Evropu je moj đed i prađed dao život i ne može Nemac da bude bolji Evropljanin od mene, kad su moji preci branili Evropu od Nemaca. Hajde da završimo tu priču kako mi idemo negde. Mi smo u Evropi, evropske vrednosti smo mi u neku ruku i postavljali – krvlju smo platili slobodu Evrope, naročito u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu.

Dosadašnja dostignuća

Na pitanje, šta sve smatra svojim dosadašnjim uspehom, bivši gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, nabraja da je najviše ponosan na uvođenje socijalnih mera, poput ukidanja liste čekanja za personalne asistente, za geronto-domaćice i sve druge vrste socijalnih usluga. Uz ovo navodi i pojeftinjenje gradskog prevoza u vremenu kada je inflacija uzdrmala čitav svet. Posebno ističe povećanje plata u predškolskim ustanovama, kao i uvođenje besplatnih vrtića i udžbenika.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTramvaj na ulicama Beograda
Tramvaj na ulicama Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Tramvaj na ulicama Beograda
Na pitanje, da li postoji neko čiju ruku ne bi prihvatio nakon izbora, Šapić odgovara da ne planira da svede svoju kandidaturu i mandat na nivo lične vendete, a da je krajnji cilj veći od svih pojedinaca.
Nemam ja pravo da personalizujem stvari. Vrata moraju biti otvorena ka svim onim koji dele iste i slične vrednosti. Ovde se radi o borbi za vrednosti, a kroz njih ćemo doći i do kanalizacije i do škola i do vrtića, pa na kraju i do teme šta koga preporučuje da se bavi lokalnom samoupravom, sem želje. Personalizovati ovo i reći kako je važnija borba protiv Vučića od interesa Srbije, ja to ne mogu da prihvatim. Nije Vučić Srbija, Srbija je postojala pre Vučića, postojaće i posle njega. Srbija je postojala pre Šapića ili bilo koga drugog od nas i postojaće posle nas, ističe Šapić.
Od ostalih uspeha, ističe ulaganje u infrastrukturu, renoviranje ulica, izbacivanje Bus plusa i čišćenje Savskog šetališta od splavova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala