- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto od vina boli glava: Naučnici na pragu razrešenja milenijumske misterije

Crno vino - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Vino je najkorisnije piće, najukusniji lek i najprijatnije jelo, zaključio je Plutarh nekada davno. I danas se mnogi slažu s čuvenim starogrčkim istoričarem, ali nekima vino, posebno crno, izaziva glavobolju.

Šta je „krema za sunčanje“ grožđa

Ljudi koji su skloni glavoboljama i migrenama izgleda da su posebno osetljivi na crno vino, a u prošlosti su glavni krivci bili jedinjenja poput tanina, sulfita i histamina. Ali nakon testiranja desetak jedinjenja pronađenih u crvenom vinu, tim američkih naučnika ukazao je na drugog krivca: kvercetin, jedinjenje koje se nalazi u kožici grožđa.
„Kvercetin apsorbuje ultraljubičasto svetlo, on je krema za sunčanje za grožđe. Ako uzgajate grožđe tamo gde ima mnogo sunca, ono stvara više kvercetina“, rekao je za „Vašington post“ Endrju Voterhaus, profesor enologije na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i koautor studije objavljene u časopisu „Sajentifik Riports“.
Kvercetin ne samo da sprečava sagorevanje grožđa na suncu, već je i veoma moćan antioksidans, koji može da pomogne u zaštiti ljudi od kardiovaskularnih bolesti i raka. Spada u grupu bioflavonoida, a osim u crnom vinu ima ga obilno i u luku, jabuci, bobičastom voću i kupusu.
„Ali, u kombinaciji sa alkoholom, kvercetin može da izazove glavobolju“, upozorio je Voterhaus.
© Foto : Pexels/Photo by Jill Wellington Kvercetin ne samo da sprečava sagorevanje grožđa na suncu, već je i veoma moćan antioksidans
Grožđe - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Kvercetin ne samo da sprečava sagorevanje grožđa na suncu, već je i veoma moćan antioksidans

Kako smanjiti kvercetin u vinima

Kada ljudi piju vino, alkohol se metaboliše u acetat u dva koraka. Prvi korak pretvara alkohol (etanol) u otrovni acetaldehid. Tokom drugog koraka, acetaldehid se pretvara u bezopasni acetat (so sirćetne kiseline). U isto vreme, specifični enzimi u jetri orkestriraju svaki od ovih procesa.
Međutim, kvercetin se raspada na jedinjenja koja sprečavaju pravilno varenje alkohola. To dovodi do nakupljanja acetaldehida, što izaziva glavobolju.
„Mislimo da smo konačno na dobrom putu ka objašnjenju ove milenijumske misterije“, kažu naučnici.
„Sledeći korak je naučno testiranje na ljudima koji imaju ove glavobolje. Potencijalno će biti veoma korisno ako ljudi biraju crvena vina koja manje izazivaju glavobolju. Takođe, vinari bi mogli da iskoriste naša otkrića da smanje kvercetin u svojim vinima“, rekao je za „Gardijan“ koautor studije Moris Levin, direktor Centra za glavobolju na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.
Postoji i rešenje za ljubitelje crnog vina koji žele da izbegnu glavobolju: odabir jeftinijeg vina, prenosi „Jutarnji list“.
„Po pravilu, jeftinija vina imaju manje kvercetina“, zaključio je Voterhaus.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala