Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić zaigrao šah i najavio trostruko veći budžet za šahovski savez

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić igra šah sa reprezentativcima Srbije
Aleksandar Vučić igra šah sa reprezentativcima Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je muška šahovska reprezentacija ostvarila ogroman uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu i poručio da će budžet za šahovski savez biti trostruko veći.
"Mnogo vam hvala što ste ovde. Žao mi je što nema naših žena koje su ostvarile fantastičan uspeh u Budvi.
Servantes je rekao da je ljudski život partija šaha, a Mihail Botvinik da je šah nauka, umetnost i sport. Naš Svetozar Gligorić je rekao da je šah borba sa samim sobom. Mi smo decenijama igrali šah, a nikada nismo ostvarili uspeh kao što je ova generacija fantastičnih momaka to uradila", rekao je Vučić na prijemu šahista u Predsedništvu Srbije.
On je istakao da je Srbija prvi put ispred Nemačke i Jermenije - evropski prvak u šahu.
Navodeći da je šahovski savez imao budžet 16 miliona dinara, Vučić je rekao da je dogovoreno da budžet bude trostruko veći, te da će početi da se razgovara o šahovskom domu i da se vrati šah u škole.
"Nekada smo organizovali takmičenje i to moramo da radimo i u budućnosti", rekao je predsednik.
Vučić je istakao da je šahovski svet poseban svet i ocenio je da je ugled Srbije dramatično skočio posle osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu.
"Što se nas tiče, mi ćemo kao država nastaviti da pomažemo, vama čestitam još jedanput", rekao je Vučić.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICVučić sa šahistima
Vučić sa šahistima - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Vučić sa šahistima
On se obratio i reprezentativcu Srbije Aleksandru Predkeu, koji je rođen u Rusiji i poručio mu da je u Srbiji sada njegov život i budućnost i poželeo mu dobrodošlicu.
Vučić je obećao predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljković finansijsku pomoć države Komitetu i dodao je da očekuje bar 10 medalja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.
"Sad moramo da idemo na dvocifreni broj medalja iz Pariza. Ja se najviše uzdam u naše strelce i borce, u različitim borilačkim disciplinama, ali verujem da će i u ekipnim sportovima biti žetva medalja. Naravno i teniseri, Novak Đoković pre svega", rekao je Vučić.
Selektor šahovske reprezentacije Srbije Miodrag Perunović poklonio je Vučiću dres reprezentacije.
"U ime pre svega ovih divnih momaka koji su obradovali naciju, kao i Šahovskog saveza Srbije, želimo da vam zahvalimo na podršci, razumevanju, pa evo sad i povećanju budžeta. Nadamo se da će, posle ovog istorijskog uspeha, pravi uspesi tek slediti i nemojte da sumnjate u nas", rekao je Perunović.
Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić uručio je predsedniku Srbije medaljon budući da je, kako je rekao, i Vučić šahista.
"Beležili smo mnogo rezultata, najviše organizionih, a evo sad je došao kao finalni ovaj takmičarski. Sve vreme našeg uspona država Srbija nas najozbiljnije podržava i pomaže", rekao je Lazić.
On je naveo da su imali Grand pri turnir, koji je u klasi Grand slem turnira u tenisu prošle godine, a ove godine prvenstvo Evrope, seniorsko, pojedinačno.
"Imali smo prvi put u istoriji Šahovsku olimpijadu za invalide i sve je to bilo podržano od strane države Srbije", rekao je Lazić.
Predsednik je sa zlatnim šahistima na kraju odigrao i partiju šaha.
Muška reprezentacija Srbije u šahu osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budvi koje je trajalo od 10. do 21. novembra.
Srpski šahisti trijumfovali su u poslednjem, devetom kolu, nakon što su pobedili Grčku rezultatom 3:1.
Šahovski savez Srbije je objavio da su istorijski uspeh Srbiji doneli Aleksej Sarana, Aleksandar Predke, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić.
Takođe, iz Šahovskog saveza Srbije su naveli i da je ovo prva medalja sa velikih ekipnih takmičenja za srpski šah još od 1989. godine kada je muški tim Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Lucernu.
Dodaju i da se prvi put zastava Srbije vijorila na pobedničkom postolju jednog ekipnog seniorskog takmičenja od osamostaljenja države 2006. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala