- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Javne finansije stabilne, pet milijardi evra na državnom računu

© Tanjug / Strahinja AćimovićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su javne finansije Srbije stabilne i naveo da na računu trenutno ima pet milijardi evra, kao i da je udeo javnog duga u BDP-u kod nas manji nego u mnogim evropskim zemljama.
"Kada sam 2014. godine postao premijer učešće javnog duga u BDP-u bilo je 79 odsto, a sada je 51 odsto", rekao je Vučić prilikom obilaska početka radova na izgradnji brze saobraćajnice Slepčević - Badovinci.
On je rekao da se razmišlja o pokretanju još različitih projekata, a interesovao se i kako teku radovi i pripreme za izgradnju drugih brzih saobraćajnica u Srbiji.
"Krenućemo da radimo put ka Tekerišu", rekao je Vučić i istakao da će ovaj putni pravac mnogo značiti za svakodnevni život građana iz ovih krajeva.
Poručio je da se putni pravac koji danas obilazi mora završiti na vreme. Rečeno je da je završeno 90 odsto eksproprijacije zemljišta.

Srbija je na istorijskom nivou što se tiče zaposlenosti

Vučić je rekao nas da veliki infrastrukturni projekti dovode investitore i da je to između ostalog doprinelo istorijskom nivou zaposlenosti u Srbiji.
On je na obeležavanju početka radova na izgradnji brze saobraćajnice Slepčević-Badovinci, rekao da se nada da ćemo posle i infratrukturnih i svih ostalih moći i dalje da privlačimo investitore.
"Što se tiče procena ono što je najsigurnije i što precizno govori o broju zaposlenih više od anketa, iako su one precizno urađene to je broj zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kada vidite da nas da je gotovo 550.000 ljudi zaposleno nego što je bilo pre 10,11 godina a ima nas manje, svake godine gubimo oko 35.000 stanovnika samo zbog negativnog prirodnog priraštaja, to pokazuje koliki je to uspeh", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše projekcije MMF o stopi nezaposlenosti od 9,1 odsto.
Komentarišući navode pojedinih medija da je izdvajanje 10.000 dinara pomoći za svakog srednjoškolca u Srbiji "mimo Ustava Srbije" Vučić je rekao da računa da će Ustavni sud da kaže svoje ako bude trebalo.
"Ali šta god da uradite i pokušate da pomognete narodu, uvek je nešto 'neustavno'. Samo ne znam što se bune, valjda im je najlakše mene da pobede, i to rade svaki dan po ceo dan govore da sam ubica i kriminalac. Valjda im je lakše sa mnom takvim nego nekim pametnim", rekao je predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala