- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Pojas Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael najavljuje obnavljanje sukoba posle primirja: Udarićemo još većom snagom

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je 52. dan. Hamas i Izrael postigli dogovor da se primirje produži za još dva dana. Izraelski ministar odbrane Joav Galant najavljuje da će posle primirja Izrael udariti na Hamas još većom snagom i da će se borbe voditi u celom Pojasu Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:29 27.11.2023
20:10 27.11.2023
Galant: Kada Izrael obnovi sukobe s Hamasom,borbe će biti još jače
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da će Izrael, kada bude nastavio sukobe s Hamasom, "udariti većom snagom i borbe će se voditi u celom Pojasu Gaze".
U obraćanju vojnicima pešadijske brigade Givati i oklopnih brigada, Galant im je poručio da treba da budu svesni da imaju nekoliko dana, posle čega će se vratiti na front, saopštila je kancelarija izraelskog ministra odbrane.
"Biće to istom jačinom, i jače nego što je bilo. Zapamtite da dok se organizujete, odmarate i istražujete, neprijatelj radi isto", rekao je Galant, preneo je Tajms of Izrael. On je dodao da će se vojnici susresti sa spremnijim protivnikom.
"Stoga, Hamas će prvo dobiti bombe našeg ratnog vazduhoplovstva, a nakon toga, će dobiti granate od tenkova i artiljerije, i na kraju dolaze pešadijske trupe. Borićemo se u celom Pojasu", poručio je Galant.
Izrael i Hamas su u petak otpočeli četvorodnevno primirje dok se ne oslobodi deo talaca, s tim da je moguće produženje prekida vatre, ukoliko Hamas bude oslobađao po 10 talaca dnevno.
18:29 27.11.2023
Palestinski pokret Hamas saopštio je da je primio spisak od 33 palestinska zarobljenika koji bi trebalo da budu pušteni iz izraelskih zatvora u ponedeljak.
17:21 27.11.2023
Pokret Hamas saopštio je da je sa Izraelom postignut dogovor da se primirje produži za još dva dana.
16:21 27.11.2023
Mask: Hamas mora biti uništen, spreman sam da učestvujem u obnovi Gaze
Američki milijarder Ilon Mask je u razgovoru uživo na platformi Iks sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom tokom posete Izraelu rekao da "nema izbora“ osim da se uništi teroristička grupa Hamas kako bi se donela bolja budućnost Gazi.
On se saglasio sa Netanijahuom da palestinska militantna organizacija ima genocidne namere prema jevrejskom narodu, prenosi Tajms of Izrael.
Mask je rekao da bi želeo da pomogne u obnovi Gaze nakon rata, napominjući da je rehabilitacija teritorije važan korak ka sprečavanju budućeg sukoba.
"Ako želite sigurnost, mir i bolji život za stanovnike Gaze, onda morate uništiti Hamas. Prvo morate da se rešite otrovnog režima kao što je to urađeno u Nemačkoj i Japanu“, rekao je Netanijahu, na šta je Mask odgovorio da nema drugog načina i dodao da želi da pomogne, prenosi Tajms of Izrael.
On je rekao da oni "koji imaju nameru da ubijaju moraju biti neutralisani". "Propaganda mora da prestane da obučava ljude da budu ubice u budućnosti. A onda, Gazu treba učiniti prosperitetnom.
I ako se to desi, mislim da će to biti dobra budućnost", poručio je američki preduzetnik. Mask je istakao da su civilne žrtve "neizbežne“ i da Izrael pokušava da ih izbegne u svom ratu protiv Hamasa.
"Treba uskladiti čvrst stav i proterivanje terorista i onih koji nameravaju da ubiju, a istovremeno pomoći onima koji su ostali...
Obično pobednik kažnjava gubitnika“, dodao je Mask. On je ukazao na obnovu Nemačke i Japana od strane saveznika posle Drugog svetskog rata kao primere kako su napori za rekonstrukciju nakon velikog rata i jasne pobede pomogli da se obezbedi mir na duži vremenski period.
"Nadam se da ćete biti uključeni. A činjenica da ste došli ovde, dovoljno govori o vašoj posvećenosti da pokušate da obezbedite bolju budućnost", rekao je izraelski premijer Masku.
Mask boravi u Izraelu, tokom četvorodnevne pauze u borbama. On je prošlog meseca optužen za podsticanje antisemitizma nakon što se saglasio sa objavom u kojoj se tvrdi da Jevreji podstiču mržnju prema belcima.
14:19 27.11.2023
Pregovarači su blizu postizanja sporazuma o produženju primirja između Izraela i Hamasa koje danas ističe, objavila je „Kahera njuz“, pozivajući se na egipatske izvore.
14:16 27.11.2023
Kancelarija izraelskog premijera saopštila je da se nastavljaju pregovori o oslobađanju četvrte grupe izraelskih talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni.
„Pregovori o listi talaca koji treba da budu oslobođeni se nastavljaju. Svesni smo pod kolikim su stresom porodice i nove informacije ćemo objaviti kada to bude bilo moguće“, navodi se u saopštenju i poziva da se ovim povodom ne šire glasine i pogrešne informacije.
13:37 27.11.2023
Portparol izraelske vlade saopštio je da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom.
13:37 27.11.2023
Iran poziva na trajni prekid vatre
Iran je pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.
Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani je, na konferenciji za novinare, izjavio da Iran očekuje da izraelski zločini nad palestinskim narodom budu potpuno zaustavljeni.
On je dodao da Iran prati razvoj situacije u vezi sa mogućim produženjem primirja u Pojasu Gaze, prenela je „Al Džazira“.
12:50 27.11.2023
Ilon Mask je, po dolasku u Izrael, obišao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kibuc Kfar Aza koji je bio meta napada Hamasa 7. oktobra.
12:37 27.11.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je na produženje primirja u Pojasu Gaze kako bi se dopremilo više humanitarne pomoći i oslobodili taoci.
11:41 27.11.2023
Borelj poziva na produženje primirja
Četvorodnevno primirje je važan prvi korak u sukobu Izraela i Hamasa, ali potrebno je učiniti mnogo više za izlaza iz krize, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
Borelj je, na Forumu za Uniju Mediterana u Barseloni, izrazio nadu da će četvorodnevno primirje koje je dogovoreno prošle nedelje, a danas ističe, biti produženo za još nekoliko dana.
11:40 27.11.2023
Mask u Izraelu: Načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi
Izraelski ministar komunikacija Šlomo Kari objavio je da je Ilon Mask pristao da ne aktivira Starlink njegove kompanije „Spejs Iks“ nad Pojasom Gaze bez odobrenja Izraela.
Kari je u postu na društvenim mrežama naveo da su Izrael i Mask postigli „načelni sporazum“ prema kojem „Starlink može da radi u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući i Pojas Gaze“.
Prema ranijim najavama, Mask bi danas trebalo da se u Izraelu sastane sa predsednikom Isakom Hercogom i premijerom Benjaminom Netanijahuom.
10:59 27.11.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je „zgrožen saznanjem da, usred rata, izraelska vlada izdvaja nova sredstva za izgradnju dodatnih ilegalnih naselja“.
„To nije samoodbrana i neće učiniti Izrael bezbednijim. Izgradnja izraelskih naselja predstavlja teško kršenje humanitarnog prava“, naveo je Borelj na društvenim mrežama.
10:53 27.11.2023
10:46 27.11.2023
Hamas otkrio uslov za produžetak primirja sa Izraelom
Predstavnik palestinskog pokreta Hamas u Libanu, Usama Hamdan, izjavio je za libansku tv stanicu, da će primirje u Pojasu Gaze biti produžavano za po jedan dan za svakih 10 novih oslobođenih talaca.
09:19 27.11.2023
Izrael i Hamas izrazili su zabrinutost povodom liste talaca i zatvorenika za koje se očekuje da budu oslobođeni poslednjeg dogovorenog dana primirja, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.
„Pojavio se manji problem s današnjom listom. Katarski posrednici sarađuju sa obe strane kako bi se izbegla odlaganja“, rekao je zvaničnik.
09:07 27.11.2023
Kina će u sredu sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN na visokom nivou o palestinsko-izraelskom pitanju, najavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.
„Kina, kao predsedavajuća Saveta bezbednosti UN ovog meseca, održaće 29. novembra sastanak na visokom nivou Saveta bezbednosti UN o palestinsko-izraelskom pitanju“, rekao je Vang.
Kako je dodao, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji otputovaće u Njujork da predsedava tim sastankom.
08:07 27.11.2023
Trojica mladića palestinskog porekla koji su u gradu Berlingtonu, u blizini Univerziteta Vermont prisustvovali skupu povodom Dana zahvalnosti, upucani su i ranjeni, jedan teško, saopštila je u nedelju lokalna policija, navodeći da je po svemu sudeći u pitanju zločin iz mržnje.
Policija je privela osumnjičenog za napad, Džejsona Itona, koji bi danas trebalo da bude saslušan pred sudom.
07:16 27.11.2023
Demonstranti na dva sata blokirali Menhetenski most
Više od 1.000 propalestinskih demonstranata i pripadnika jevrejskih levičarskih organizacija, blokiralo je u nedelju na dva sata Menhetenski most u Njujorku pozivajući na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala