Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta sledi ukoliko dođe do nemira na severu Kosova i Metohije: Iz Amerike stigla nova preteća poruka

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPasarela iznad puta Raška - Kosovska Mitrovica
Pasarela iznad puta Raška - Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština znaju da bi izazivanje nemira na severu Kosova i Metohije, značilo „konfrontaciju sa NATO-om“.
Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena rekao je da sever Kosova i Metohije mora da bude miran i bezbedan kako bi Beograd i Priština mogli politički da napreduju na putu ka Evropskoj uniji.

„Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na severu, to znači konfrontaciju sa NATO-om“, rekao je O'Brajan novinarima u Vašingtonu.

O'Brajan je dodao da će američki državni sekretar tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra, u Briselu govoriti o porastu tenzija na Zapadnom Balkanu, prenose američki mediji.
„Blinken će, osim Ukrajine, govoriti i o sve većim tenzijama na Zapadnom Balkanu gde je NATO povećao prisustvo usled tenzija na severu Kosova. Vašington podržava veće mirovno prisustvo NATO trupa u regionu. Osiguravanje bezbednosti i mira na severu je ključ da se napravi politički napredak na putu dve zemlje ka Evropskoj uniji“, rekao je O'Brajan, preneo je Rojters.
Blinken će takođe predstavljati Sjedinjene Države na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom posete Prištini 20. novembra govorio o mogućnosti trajnijeg povećanja prisustva NATO-a na KiM i obećao da će zapadna vojna alijansa učiniti sve da održi mir u regionu Zapadnog Balkana, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala