- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapadni model globalizacije zastareo i prolazi kroz duboku krizu

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Model globalizacije, koji su formirale zapadne zemlje radi svojih interesa, zastareo je i nalazi se u dubokoj krizi, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
On je pozdravio učesnike i goste međunarodnog foruma „Primakovska čitanja“, rekavši da je tema foruma – „Horizonti postglobalizacije“ – veoma aktuelna.
„Pojavljuje se novi, pravedniji i demokratičniji sistem međunarodnih odnosa, koji odgovara potrebama svetske većine“, navodi se u obraćanju ruskog lidera.
Međutim, kako je primetio, „poznata grupa zemalja“, koja je navikla da dominira u svetu, ne zaustavlja se ni pred čim samo da bi zadržala svoj uticaj koji slabi, i praktikuje otvorene ucene i pritisak, zamenjujući sistem međunarodnog prava nekakvim „poretkom zasnovanom na pravilima“.
„Takva destabilizujuća politika izazvala je i kriznu situaciju oko Ukrajine i tragičnu eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba“, istakao je Putin.
S obzirom na „aktuelnu izuzetno složenu, turbulentnu međunarodnu situaciju“, učesnici „Primakovskih čitanja“ imaju o čemu da diskutuju i da razgovaraju, zaključio je ruski lider i svim učesnicima foruma poželeo uspeh u radu i sve najbolje.
Forum „Primakovska čitanja“ je naučno-ekspertski forum posvećen međunarodnim odnosima i ekonomiji. Održava se od 2015. godine. Evgenije Primakov smatra se idejnim tvorcem moderne ruske spoljne politike.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
RUSIJA
„Putin se smeje“: Zapad zabrinut zbog signala iz Moskve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala