- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

NBS: Krediti privredi smanjeni, a krediti stanovništvu veći nego pre godinu dana

© Sputnik / Miloš ĆurčinDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Međugodišnja kreditna aktivnost banaka prema nemonetarnom sektoru nastavila je da usporava tokom trećeg tromesečja i u septembru je stanje domaćih kredita bilo gotovo nepromenjeno, odnosno bilo je niže za 0,1 odsto u odnosu na septembar prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
U izveštaju o kreditnoj aktivnosti za treće ovogodišnje tromesečje se navodi da je stanje kredita privredi bilo niže za 1,8 odsto, a kredita stanovništvu veće za 1,6 odsto nego pre godinu dana.
Iz NBS su objasnili da je usporavanje domaće kreditne aktivnosti posledica visoke baze iz prethodne godine, dospeća kredita iz garantnih šema, viših kamatnih stopa na kredite zbog zaoštravanja monetarnih politika Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije, kao i pooštrenih kreditnih standarda banaka.
Navode i da su ukupni domaći plasmani banaka nemonetarnom sektoru, koji, pored potraživanja po osnovu kredita, obuhvataju i potraživanja po osnovu ulaganja u hartije od vrednosti, kamata i naknada, kao i ostala potraživanja, u septembru bili niži za 0,3 odsto nego pre godinu dana.
Kada je reč o kreditima privredi oni su tokom trećeg tromesečja povećani za 19,2 milijarde dinara ili za 1,2 odsto, povećanje je vođeno rastom investicionih kredita, a rastu su, mada u manjoj meri, doprineli i krediti za likvidnost i obrtna sredstva.
Krediti stanovništvu su u trećem tromesečju povećani za 6,6 milijardi dinara ili za 0,4 odsto, vođeni rastom gotovinskih kredita, dok je stanje stambenih kredita smanjeno u odnosu na jun.
Takva kretanja uticala su na to da učešće gotovinskih kredita, koji su najzastupljenija kategorija u ukupnim kreditima stanovništvu, bude povećano na 44,3 odsto u septembru, dok je udeo sledećih po zastupljenosti, stambenih kredita, iznosio 39,7 odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala