- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Jasno je da Rusija ne može da izgubi

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini za pažljive posmatrače nije bila nikakvo iznenađenje, te da je od početka bilo jasno da Rusija ne može da izgubi.
„Očigledno je bilo da su upozorenja koja su dolazila od ruske strane i njihovih geostrateških procena i ocena, pa i dogovor koji je uspostavljen u Minsku, apsolutno pokazivali odgovoran odnos Rusije prema ovom pitanju. Međutim, arogantni predstavnici Zapada su sve to ignorisali i doveli se u poziciju da konfrontacija koja se ostvaruje u Ukrajini zbog njihove politike u suštini je njihov izazvani rat, odnosno oni su učesnici u tom sukobu“, naglasio je Dodik.

Rusija nikada nije bila za potcenjivanje

Upitan da prokomentariše razočaranost Zapada i NATO saveza nesposobnošću Ukrajine da pomeri liniju fronta, čak i uz obimnu pomoć koju imaju, te da se Rusija ne sme potcenjivati posebno nakon što je ruska vojska zauzela strateški značajnu industrijsku zonu Avdejevke, što je prema procenama vojnih analitičara dovelo do prekretnice u rusko-ukrajinskom sukobu.
Dodik je rekao da Ruska Federacija nikada nije bila zemlja za potcenjivanje, te da je vlast u Republici Srpskoj od početka govorila da je njen stav u ovom konfliktu neutralan.
„Mi smo protiv bilo kakvog rata i naš stav je od početka jasan a to je da u tom konfliktu budemo neutralni. Mi nismo hteli da prihvatamo ni sankcije koje je veliki deo zemalja uvodio Ruskoj Federaciji, nismo hteli da pratimo političke igre Zapada i danas je očigledno da je Zapad potpuno pogrešno procenio kretanje stvari“, istakao je Dodik.
On je naglasio da su se političari iz Sarajeva pokazali kao politički nepismeni i strateški ne baš pametni, jer su od starta vojne operacije slepo podržavali jednu stranu (Ukarajinu i Zapad) i na taj način samo naneli štetu BiH posebno u budućnosti, koja je i onako već pod protektoratom.
„Takođe, Zapad je davao i ogromna sredstva navodno za podršku Ukrajini, a više su se koristila za korupciju u samoj Ukrajini, ali i u mnogim zapadnim zemljama što će se kasnije, vremenom još više utvrđivati. Sad je jasno da je to Ukrajina, ali sada se jasno čuju i mnogi glasovi koji potvrđuju da politika Zapada odnosno zemalja na čelu sa SAD bila potpuno pogrešna i loša za same te zemlje koje su podržale američki stav i mešale se u konflikt Ruske Federacije i Ukrajine“, istakao je Dodik.

EU je veliki gubitnik

On je ukazao da je pogotovo veliki gubitnik EU koja i dalje nastavlja da bespogovorno sluša naloge koji dolaze preko okeana u nastojanju da se održi kakva takva pažnja prema Ukrajini, što je apsurdno, a pokazaće se i suluda i pogrešna politika.
Predsednik Republike Srpske je naglasio da je najviše izgubio narod Ukrajine koji je olako žrtvovan od Zapada bez obzira na njegovu primamljivu priču o velikom novcu koji su navodno dobili, a, u suštini, ukrajinski režim se najviše zaduživao za budućnost.

„Kolateral koji će Ukrajina i njeno stanovništvo doživeti zaista je ogroman i biblijskih razmera. Kad sve ovo stane, kada se prekine rat i kada se podvuče crta, Ukrajina će biti nesumnjivo jedna od najzaduženijih zemalja sveta i zbog kredita, do kojih je sama sebe dovela, odnosno režim Vladimira Zelenskog, upašće u ono što se zove spirala savremenog ropstva“, rekao je Dodik prenela je RTRS.

On je ponovio da se politika neutralnosti, koju je zagovarala Republika Srpska, pokazala ispravnom iako je zbog tog stava morala da prođe mnogo neprijatnosti, pritisaka, sankcija, pretnji i mnogo čega drugog.
„Arogancija onih koji uvode sankcije najbolje govore koliko ne žele da prihvate grešku. Danas je jasno da Amerika odustaje od podrške Ukrajini i njihovom režimu, predvođenim Zelenskim, i da očekuje da taj gubitak njihove podrške obezbedi Evropa koja je već prilično sama od sebe devastirana. EU iduće godine čekaju izbori, a očigledan je rast onih koji su protiv politike podaništva EU i njihovi izborni rezultati su sve veći i jači. Tako da ostaje pitanje kako će se ponašati EU u sledećem periodu, a pogotovo nakon izbora“, istakao je Dodik.

Rusija nije poklekla

On je podsetio da su se rana upozorenja da Rusija ne može da izgubi u ovoj vojnoj operaciji smatrala za jeres, a svi koji su zastupali taj stav osuđivani su i napadali su ih zapadni moćnici.
Sada je jasno da je baš tako i da je vidljivo da Rusija i pored činjenice da su joj uvedene sankcije nije poklekla, naglasio je Dodik, već ima rast svoje ekonomije i sve stabilniju valutu za razliku od onoga što gledamo na Zapadu, a to je povećana inflacija i devastacija privrednog sistema.
„Zato bi verovatno trebalo da se odustane od sankcija i da se pokušaju uvažiti svi prigovori koje je ruska strana imala prema Zapadu i pre početka ove vojne operacije. Smatram da za to nema dovoljno pameti na Zapadu i pesimista sam za brzi završetak ove operacije. Prvobitni ciljevi koji su potpisani u Minskom sporazumu bili su veoma jasni, ali oni nisu ostvareni i očigledno je da Rusija nema nijednog razloga da veruje neodgovornim pregovaračima ili posrednicima sa Zapada o bilo kakvim mirovnim sporazumima koji će neminovno doći jednog dana - verujem onda kada Rusija ostvari sve svoje ciljeve. Amerika i druge zemlje Zapada sebe su isključile kao moguće posrednike u pregovorima jer su oni učesnici u ratu na štetu suvereniteta Ukrajine, a najveću štetu nažalost ukrajinskog naroda i činjenice da je ogroman broj njih stradao i izgubio živote“, ocenio je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala