- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Crveni krst prevozi taoce iz Pojasa Gaze u Egipat - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas predložio produženje primirja, Izrael spreman da prihvati

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je 51. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom. Palestinski pokret Hamas pozvao je ranije danas na produženje primirja sa Izraelom kako bi se, kako su naveli, povećao broj oslobođenih.
Hamas je saopštio da će nastaviti da primenjuje sporazum o razmeni zatvorenika, zahvaljujući posredovanju Egipta i Katara koji su ih uverili da će i Izrael poštovati odredbe sporazuma. Posle višesatnog odlaganja, Hamas je u subotu uveče oslobodio 13 Izraelaca i četvoro državljana Tajlanda, a izraelske vlasti su oslobodile 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena.
U petak, prvog dana četvorodnevnog primirja, oslobođeno je 13 izraelskih talaca — devet žena i četvoro dece. Izrael je s druge strane oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i tinejdžera.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:23 26.11.2023
Netanijahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.
"Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile", rekao je on u video izjavi. Netanijahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Avigajl Idan.
"Kakva je radost videti je sa nama. Ali s druge strane, kakva tuga što se vraća u stvarnost bez roditelja", rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael. On je istakao da se sadašnje četvorodnevno primirje može produžiti kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca "za svaki dan još 10".
"Na kraju sporazuma vraćamo se punom snagom da ostvarimo svoje ciljeve: uništimo Hamas, osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslobodimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora", poručio je on.
Palestinski pokret Hamas pozvao je ranije danas na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana, kako bi se, kako su naveli, povećao broj oslobođenih.
21:20 26.11.2023
Sijarto: Oslobođene dve mađarske devojčice iz zarobljeništva
Hamas je danas oslobodio novu grupu talaca, a među njima i dva deteta mađarskog državljanstva, naveo je večeras na društvenim mrežama mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
On je dodao da su sa oslobađanjima od subote, sva tri mađarska taoca koja su bila u zatočeništvu Hamasa, oslobođena - žena i dva deteta.
"Hvala katarskom kolegi što je pomogao u puštanju mađarskih talaca, kako je obećano ranije", rekao je Sijarto.
Dve devojčice, Ela (8) i Dafna Eljakim (15) imaju dvojno državljanstvo po majci - mađarsko i izraelsko.
Dodaje se da je njihov otac ubijen kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra.
19:57 26.11.2023
Izraelska zatvorska služba: Oslobođeno 39 Palestinaca
Izraelska zatvorska služba saopštila je večeras da je oslobodila 39 palestinskih zatvorenika. Oni su pušteni u sklopu dogovora Izraela i Hamasa, pošto je prethodno Hamas oslobodio 14 izraelskih talaca i troje stranih državljana iz Gaze.
19:48 26.11.2023
Mask se sutra sastaje sa predsednikom i premijerom Izraela
Američki milijarder i vlasnik platforme Iks, koga kritičari optužuju za pojačavanje antijevrejske mržnje na njegovoj društvenoj mreži, susrešće se sutra sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Izraela Isakom Hercogom, preneo je izraelski Kanal 12.
19:04 26.11.2023
Bajden: Oslobođena četvorogodišnja američka devojčica iz Gaze
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je četvorogodišnja devojčica, američki talac, oslobođena iz Gaze i da se „nada da će pauza u borbama između Izraela i militantne grupe Hamas da dovede do nastavka razmene zatvorenika“, javlja Rojters.
Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je ranije danas da SAD "imaju razlog" da veruju da će američki talac biti danas oslobođen iz zarobljeništva.
18:55 26.11.2023
Galant: IDF ubio više od 100 pripadnika Hezbolaha u sukobima na severu Izraela
Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile više od 100 pripadnika Hezbolaha i uništile desetine njihovih osmatračkih punktova, skladišta oružja i drugih ciljeva u sukobima na severu Izraela.
"Kombinacija svih ovih taktičkih dostignuća će se pretvoriti u drugačiju situaciju, koja će kasnije omogućiti povratak stanovnika (severnog Izraela) pod potpuno drugačijim uslovima nego kada smo započeli ovu kampanju", rekao je Galant nakon procene stanja na severu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.
18:24 26.11.2023
Saliven: Verujemo da će američki talac biti danas oslobođen iz zarobljeništva
Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da SAD "imaju razlog" da veruju da će američki talac biti danas oslobođen iz zarobljeništva.
"Međutim, dok ne vidimo da je na bezbednom, kako izlazi iz Gaze i nalazi se sa porodicom, ne možemo biti sigurni", rekao je Saliven.
Upitan da kaže da li je reč o četvorogodišnjoj Evigejl Idan, on je odgovorio da se SAD nadaju da će ona biti oslobođena.
"Nadamo se da će je pustiti. Odavno je bilo vreme da ova devojčica, koja je tek proslavila četvrti rođendan, bude puštena. Nažalost, ostala je bez roditelja u ovom užasnom, brutalnom terorističkom napadu 7. oktobra", istakao je Saliven, prenosi Tajms of Izrael.
U sklopu dogovora Izraela i Hamasa nalaze se oko 50 žena i deca, a među njima i troje američkih državljana - dve žene i devojčica Evigejl.
Ranije u toku dana, Hamas je saopštio da je oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.
18:08 26.11.2023
Katar: U razmeni sa izraelskim taocima biće pušteno 39 palestinskih zatvorenika
Katar je saopštio da će 39 palestinskih zatvorenika biti pušteno danas u razmeni talaca za zatvorenike između Izraela i Hamasa.
Palestinci će biti oslobođeni u zamenu za 17 talaca koje je Hamas oslobodio u Gazi, napisao je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed Al-Ansari na društvenim mrežama.
Ovo će biti treća razmena talaca za zatvorenike između Izraela i Hamasa tokom njihovog četvorodnevnog primirja.
18:06 26.11.2023
Netanijahu posetio izraelske trupe na severu Gaze: Idemo do kraja
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu posetio je danas izraelske odbrambene snage na severu Pojasa Gaze, prvi put od početka rata sa Hamasom i poručio da će Izrael ići do konačne pobede.
"Činimo maksimalan napor da vratimo taoce, na kraju ćemo ih vratiti sve", rekao je Netanijahu na video snimku koji je objavio njegov kabinet, preneo je Tajms of Izrael.
On je tokom posete u trenutku četvorodnevnog primirja sa Hamasom dodao da Izrael ima tri cilja u ovom ratu.
"Da eliminišemo Hamas, vratimo sve naše taoce i osiguramo da Gaza više ne bude pretnja za Izrael. Nastavićemo do pobede, do kraja. Neće nas ništa zaustaviti, uvereni smo da imamo moć, snagu, volju i odlučnost da postignemo sve ratne ciljeve. Uspećemo", poručio je Netanijahu.
Prema saopštenju Netanijahuovog kabineta, premijer Izraela je posetio jedan od Hamasovih tunela koje su otkrile izraelske trupe.
17:44 26.11.2023
Hamas oslobodio novu grupu talaca
Hamas je saopštio da je danas, trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.
Izraelska vojska saopštila je, međutim da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta. Egipatska TV stanica Al Kahera javila je da je Hamas danas pustio i Crvenom krstu predao pet stranaca.
17:01 26.11.2023
Crveni krst započeo proceduru za prijem treće grupe talaca
Međunarodni komitet Crvenog krsta započeo je proceduru za prijem treće grupe talaca koje je oslobodio palestinski pokret Hamas, javila je televizija „Kahira el Ihbarija“.
Kako se navodi, neposredno pre toga egipatska strana započela je proces razmene talaca i zarobljenika između Izraela i Hamasa. U ovoj grupi se, osim Izraelaca, nalazilo pet državljana drugih zemalja.
16:43 26.11.2023
Zaharova: Rusija i Hamas direktno dogovorili puštanje talaca sa ruskim pasošem
Talac sa ruskim pasošem oslobođen je kao rezultat direktnih dogovora Rusije sa Hamasom van spiska za razmenu, a ruske diplomate će uskoro posetiti oslobođenog državljanina Rusije, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Napori ruskih diplomata u kontaktima sa Hamasom u vezi sa oslobađanjem talaca daju rezultate. Danas je oslobođen i predat Crvenom krstu državljanin Rusije. Ruske diplomate će ga posetiti u najkraćem mogućem roku, čim to bude moguće. Ovo oslobađanje desilo se van spiskova za razmenu. Radi se o direktnim dogovorima između predstavnika Rusije i Hamasa. Ovaj posao će se nastaviti“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
16:34 26.11.2023
16:10 26.11.2023
Hamas oslobodio državljanina Rusije
Palestinski Hamas oslobodio je danas jednog državljanina Rusije koji je bio među otetim taocima u Gazi, saopštila je ta grupa, javlja Rojters.
"Kao odgovor na napore ruskog predsednika Vladimira Putina i kao priznanje ruske pozicije u podršci palestinskoj stvari, Islamski pokret otpora Hamas pustio je na slobodu jednog zatočenika koji je imao rusko državljanstvo“, navodi se u saopštenju pokreta.
"Tajms of Izrael" je prethodno preneo da su vođeni pregovori o oslobađanju najmanje jednog dvojnog rusko-izraelskog državljanina, što je Hamas najavio kao gest prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.
U međuvremenu Egipat je saopštio da je dobio spiskove sa imenima 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji bi trebalo danas da budu oslobođeni, što je treća razmena zarobljenikatokom četvorodnevnog sporazuma o primirju postignutog uz posredovanje Egipta i Katara.
14:13 26.11.2023
Brigade iračkog Hezbolaha, koje deluju odvojeno od libanskog Hezbolaha, saopštile su da su se pridružile primirju Izraela i Hamasa.
Najavile su da će, dok traje prekid vatre, obustaviti napade na Izrael.
11:56 26.11.2023
Vojno krilo Hamasa saopštilo je da su četvorica njenih komandanta ubijena u Pojasu Gazu, među kojima je i komandant brigade Severne Gaze, Ahmad el Gandur.
11:53 26.11.2023
Izraelski general: Posle primirja, odlučno se vraćamo borbi protiv Hamasa
Načelnik Generalštaba izraelske vojske, general potpukovnik Herci Halevi, poručio je da će se vojska odlučno vratiti borbi protiv Hamasa kada se okonča primirje u Pojasu Gaze i ostvariti cilj, što je, kako je naveo, uništenje tog palestinskog pokreta.
„Izraelski vojnici se žestoko bore da zaštite živote naših ljudi, istovremeno podržavajući vrednosti Izraelskih odbrambenih snaga. Stvorili smo uslove za oslobađanje prve grupe dece i majki talaca tokom ove pauze u borbama“, naveo je Halevi u poruci vojnicima.
11:44 26.11.2023
10:56 26.11.2023
08:07 26.11.2023
Izraelske snage ubile su još dvojicu Palestinaca u Nablusu i Dženinu na Zapadnoj oblasi, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.
Ministarstvo dodaje da je time broj ubijenih Palestinaca tokom noći na Zapadnoj obali povećan na šest.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala