- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pusk raketы vo vremя komandno-štabnыh učeniй Kavkaz-2020 na poligone Alušuk v Astrahanskoй oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO U predgrađu Artjomovska uništena grupa ukrajinskih diverzanata; Oborena tri ukrajinska aviona

Pratite nas
U noći 26. novembra izvršen je „pokušaj masovnog napada“ dronovima na više regiona u Rusiji. Kako ej saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, oboreno je oko 20. Ruski jurišni avioni Su-25 uništili su skrivene položaje ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
09:23 27.11.2023
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski dron oboren iznad Rostovske oblasti u ponedeljak ujutro.
Oborili su ga dežurni sistemi PVO oko 09:30 po moskovskom vremenu.
22:52 26.11.2023
22:52 26.11.2023
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Zaporoška nuklearna elektrana u nedelju izgubila kontakt sa glavnim dalekovodom, zbog čega je za hlađenje reaktora morala da se koristi rezervna struja.
Kako se navodi u saopštenju, stručnjaci IAEA u Zaporoškoj nuklearki takođe su čuli nekoliko raketa ispaljenih u blizini stanice.
Kako navodi agencija, dalekovod se popravlja, ali nije precizirano kada će biti ponovo priključen.
21:53 26.11.2023
Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
21:10 26.11.2023
U industrijskoj zoni grada Livni u Orlovskoj oblasti Rusije pomoću sredstava za radioelektronsko ratovanje neutralisan je ukrajinski dron. U napadu nije bilo žrtava, saopštio je gubernator oblasti Andrej Kličkov na svom Telegramu.
20:56 26.11.2023
Ukrajina neće dobiti novu pomoć od Vašingtona do kraja 2023. godine, smatra predsednik specijalnog odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Tarner (republikanac iz Ohaja) .
Prema njegovom mišljenju, prepreka je politika Bele kuće u vezi sa bezbednosnom situacijom na granici SAD sa Meksikom. Uprkos uključivanju finansiranja bezbednosti južne granice u paket, nema promena u politici Bele kuće prema njoj, rekao je on u intervjuu za „En-Bi-Si njuz“.
Bela kuća ranije je zatražila od Kongresa 105 milijardi dolara za podršku Izraelu, Ukrajini, politici SAD u azijsko-pacifičkom regionu i druge potrebe. Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca do sada je odbijao da zajednički razmatra zahtev, predlažući da se pomoć Ukrajini i neke druge stavke razdvoje za odvojenu raspravu.
20:15 26.11.2023
U predgrađu Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) u DNR uništena je grupa ukrajinskih diverzanata, saopštio je na svom Telegramu čečenski lider Ramzan Kadirov.
On je istakao da je neprijatelj opkoljen u jednoj od zgrada.
Na ruskoj strani nije bilo žrtava, dodao je Kadirov.
20:00 26.11.2023
Ukrajina rizikuje da izgubi Odesu i Harkov zbog pogrešne procene rukovodstva zemlje koje je odbilo da sklopi mir sa Rusijom, izjavio je analitičar CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal „Dialogue works“.
„Ukrajinci su imali šansu da postignu mir i tada bi im ostala i Hersonska i Zaporoška oblast, ali sada je već nemaju. Rusi se nikada neće odreći ovih oblasti i najverovatnije će osloboditi Harkov i Odesu“, istakao je Džonson.
On smatra da su ukrajinske vlasti napravile veliku grešku kada su prošle godine pod zapadnim uticajem odustale od pregovora sa Rusijom. Džonson je dodao da sada Zelenski neće moći nekako da popravi situaciju.
18:26 26.11.2023
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništavanja maskiranog ukrajinskog artiljerijskog oruđa i položaja ukrajinskih snaga pomoću bespilotnih letelica kod Novoivanovke.
18:08 26.11.2023
17:12 26.11.2023
Rumunija namerava da uz pomoć Evropske unije poveća transportne kapacitete za izvoz ukrajinskog žita, izjavio je rumunski premijer Marčel Čolaku.
„Rumunija je preuzela glavnu ulogu u obezbeđivanju tranzita ukrajinskog žita na međunarodna tržišta, tako da se više od 60 odsto ovog izvoza odvija preko transportnih koridora zemlje. U narednom periodu planirano je povećanje transportnih kapaciteta uz direktnu podršku međunarodnih partnera i Evropske unije“, rekao je Čolaku novinarima.
Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko evropskih zemalja koje se graniče sa Ukrajinom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga su vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile da jednostrano produžavaju zabranu. S tim u vezi, Ukrajina se žalila Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Kao odgovor na žalbu, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu.
Ranije se žito izvozilo iz ukrajinskih luka u okviru prehrambenog sporazuma, ali je on prestao da važi od 18. jula. Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.
13:50 26.11.2023
Zapadni saveznici će Ukrajini obezbediti ratne brodove za čuvanje brodova koji prevoze žito u Crnom moru, rekao je predsednik zemlje Vladimir Zelenski.
„Dogovorili smo se sa našim partnerima i pratićemo brodove na moru kako bismo garantovali njihovu bezbednost. Već imamo konkretne dogovore o isporuci brodova. To je pitanje bliske budućnosti“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon završetka Međunarodnog samita „Zrno iz Ukrajine“ u Kijevu.
13:07 26.11.2023
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada na kupjanskom pravcu;
▪Na donjeckom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 200 vojnika, odbijena su tri napada protivnika;
▪Ruske oružane snage odbile su napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, gubici protivnika iznosili su oko 80 vojnika;
▪Ruske oružane snage su pogodile arsenal sa avijacionom municijom Oružanih snaga Ukrajine u Čerkaskoj oblasti;
▪Ruske oružane snage su izvele napad na brigadu Oružanih snaga Ukrajine u području Tjaginke, neprijatelj je izgubio do 55 vojnika;
▪Na krasnolimanskom pravcu odbijen je napad ukrajinskih specijalaca;
▪Ruske oružane snage su pogodile položaje 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Rabotina;
▪Ruski PVO sistemi oborili su tri ukrajinska aviona u jednom danu - dva Su-27 i jedan MiG-29;
▪Ruski PVO sistemi presreli su tokom dana 17 granata HIMARS i 53 drona Oružanih snaga Ukrajine.
10:23 26.11.2023
Ruska vojska je presrela iznad Azovskog mora dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, koje su modifikovane za napade na kopnene mete.
„Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su otkrili i uništili dve ukrajinske rakete u iznad Azovskog mora“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
08:58 26.11.2023
Ruski sistemi PVO uništili su još četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske, Smolenske i Tulske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
08:29 26.11.2023
Sistemi PVO oborili su dron u Smolenskoj oblasti, na zapadu Rusije, žrtava nije bilo, napisao je svom Telegram kanalu gubernator regiona Vasilij Anohin.
07:54 26.11.2023
Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da je deo teritorije republike ostao bez struje usled napada Oružanih snaga Ukrajine.

„Evidentiraju se štete, usled kojih je deo teritorije Donjecke Narodne Republike isključen“, napisao je šef regiona na Telegramu.

Prema njegovim rečima, pojedini gradovi i regioni ostali su bez struje, zbog čega jedan broj kotlarnica ne isporučuje toplotu.
07:21 26.11.2023
Još jedan specijalni let sa dobrovoljcima poleteo je iz Groznog u zonu specijalne operacije, saopštio je na svom Telegram kanalu čečenski lider Ramzan Kadirov.
„Još jedan specijalni let sa dobrovoljcima odleteo je sa Međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova u zonu specijalne vojne operacije. Oni su stigli u Grozni iz različitih delova Rusije radi naknadnog učešća u SVO. Svaki od ovih mladih ljudi s pravom veruje da je zalaganje za odbranu granica otadžbine u teškim vremenima primarna dužnost njenih građana“, napisao je on.
Kadirov je objasnio da su dobrovoljci prethodno prošli borbenu obuku na Univerzitetu ruskih specijalnih snaga u Gudermesu.
07:15 26.11.2023
Posade jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Ruske Federacije uništile su skrivene utvrđene položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
"Dobili smo borbeni zadatak, poleteli sa aerodroma. Stigli smo do cilja na ekstremno malim visinama, napali metu, a zatim napustili pogođeno područje", rekao je pilot sa kodnim znakom Bober.
07:08 26.11.2023
U noći 26. novembra izvršen je „pokušaj masovnog napada“ dronovima na više regiona u Rusiji, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. Bespilotne letelice su oborene u Moskovskoj, Brjanskoj, Tulskoj i Kaluškoj oblasti.
Nakon napada dronovima u Podmoskovlju, oštećene su tri zgrade, saopštio je gubernator Andrej Vorobjov.
Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz napisao je na Telegramu da su četiri drona uništena iznad njegovog regiona. Povređenih nije bilo niti materijalne štete.
Ministarstvo odbrane Rusije pojasnilo je da je u centralnim regionima oboreno ukupno 20 dronova. U Tuli je dron udario u višespratnicu, povređena jedna osoba.
Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava niti ozbiljne materijalne štete, rekao je gradonačelnik Moskve. Nastavlja se rad na „daljem otkrivanju dronova“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala