- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Krim: Zbog nevremena bez struje pola miliona stanovnika, vazdušni saobraćaj u prekidu

© Sputnik / Ekaterina Lyzlova / Uđi u bazu fotografijaOluja u Sočiju
Oluja u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2023
Pratite nas
Oko 500.000 stanovnika Republike Krim ostalo je bez struje zbog jake oluje, saopštio je savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Krimu ponedeljak će biti neradan dan. Nekoliko aviona koji su leteli za Soči preusmereno je na alternativne aerodrome.
Krjučkov je napomenuo da su najviše stradali Crnomorski, Sakski, Belogorski, Simferopoljski, Oktjabrski, Bahčisarajski i Leninjski okrug poluostrva.
Snabdevanje vodom u Crnomorskom regionu na zapadu Krima potpuno je obustavljeno zbog nedostatka struje na pumpnim stanicama, a obustavljeno je i centralno grejanje, saopštile su okružne vlasti.
Ranije je Krjučkov javio da je oko 40 hiljada stanovnika Krima ostalo bez struje zbog orkanskih vetrova.
„Popravka će početi odmah nakon što se smanji jačina vetra. Otprilike posle ponoći“, napisao je Krjučkov na svom Telegramu.
On je dodao da je auto-put Saki-Jevpatorija na Krimu koji prolazi duž mora blokiran zbog oluje.
Prema njegovim rečima, u Jevpatoriji je 150 ljudi evakuisano iz svojih domova, sto je smešteno u hotele, a 50 je kod rođaka.
Prvi čovek poluostrva Sergej Aksjonov saopštio je da će zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Krimu ponedeljak biti neradan dan.
U Sočiju je vetar doveo do prekida u snabdevanju električnom energijom, a saobraćaj je otežan.
U Jalti je zbog oluje oštećen gasovod i bez gasa je ostalo 95 pretplatnika, saopštila je načelnica gradske administracije Janina Pavlenko.
Ona je naglasila da se grad sprema za udar stihije.
„U narednih sat vremena očekujemo značajno pogoršanje vremenskih prilika – padavine i pojačan vetar. Posebno aktivno loše vreme biće od 21 do 6 časova. Gradske službe su u stanju pripravnosti“, naglasila je ona.
U međuvremenu je u Sevastopolju ponedeljak proglašen za neradni dan za zaposlene u društvenim ustanovama, vrtićima, školama, ustanovama dodatnog obrazovanja i sporta zbog olujnog nevremena, rekao je gradski gubernator Mihail Razvožajev.
Sredozemni ciklon doneo je na Krim olujno vreme sa pljuskovima i orkanskim vetrom do 40 metara u sekundi. Talasi dostižu visinu i do devet metara. Mnoga sela na Krimu su bez struje, mnoga stabla su oborena, gasovodi su oštećeni, na moru je jaka oluja koja talasima preplavljuje obalu. Zbog nevremena je formiran republički operativni štab. U toku je evakuacija stanovništva iz poplavljenih kuća.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala