- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sneg na planinama u Srbiji: Problemi sa strujom u studeničkom kraju, na Goliji i Goču

© Tanjug / OKSANA TOSKICKopaonik
Kopaonik - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
U mestu Rudno, na obroncima Golije, kao i na Goču, napadalo između 30 i 40 centimetara snega. Bez struje oko 500 domaćinstava u kraljevačkom kraju. Problemi sa strujom i u studeničkom kraju. Sneg pada u i zlatiborskom okrugu. Putevi prohodni, na Zlatiboru i u Novoj Varoši najviše posla za putare.
Oko 500 domaćinstava u kraljevačkom kraju je bez struje, telefonskih veza i interneta, javlja dopisnik RTS-a.

Dečje odmaralište na Goču bez struje

Oko 280 učenika iz Srbije i Republike Srpske nalazi se u dečjem odmaralištu „Dobre vode“ na Goču, gde zbog kvara na dalekovodima i dalje nema struje.
Upravnik dečjeg odmarališta na Goču Darko Milovanović kaže da sneg pada od juče, a da su problemi sa strujom višegodišnji problem.
„Uključili smo agregatsko napajanje. Snalazimo se. Nadamo se da nadležni reše taj problem“, kaže Milovanović.
Sneg koji je na Kopaoniku počeo da pada sinoć, od 23 časa, dostigao je 16 centimetara visine. Ovoga jutra izmereno je 5 centimetara, vidljivost je 600 metara i duva severoistočni vetar.
Niske temperature pogodovale su proizvodnji veštačkog snega pa su noćas aktivirani i tipovi za veštačko osnežavanje glavnih staza u centru skijališta.
„Ski opening“, manifestacija koja označava zvanični početak zimske turistička sezone na Kopaoniku, biće organizovan od 7. do 10.12. uz besplatno skijanje prvog dana za sve posetioce.
Nivo reka je ispod granice redovne odbrane od poplava i pored kiše koja u tom kraju pada 36 sati.

U Zlatiborskom okrugu sneg slabog intenziteta, očišćeni prilazi planinama

Sneg slabijeg intenziteta pada jutros na području Zlatiborskog okruga, a kako su putevi na Zlatiboru i drugim planinskim centrima trenutno čisti, javno preduzeće „Putevi Užice“ prešli su na čišćenje puteva drugog i trećeg prioriteta.
„Putevi Užice“ pokrivaju teritorije opština Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Čajetina, Bajina Bašta i teritoriju grada Užica, gde su za sada prohodni putni pravci prvog reda.

„Tokom jutarnjih časova sneg pada slabijim intenzitetom, pa su putevi na Zlatiboru, kao i na drugim planinskim centrima kao što su Zlatar, Jabuka, Tara, Kadinjača i Debelo brdo trenutno čisti i bez snega, pa smo prešli na čišćenje puteva drugog i trećeg prioriteta“, rekao je Alen Mušanović iz „Puteva Užice“.

Sneg je tokom prethodne noći najviše problema napravio na Zlatiboru gde je bila uključena i teška mehanizacija.
„Tokom protekle noći najteža situacija bila je na teritoriji Zlatibora gde smo imali intenzivne i jake padavine, pa smo morali da uvedemo zabranu teretnog saobraćaja kako ne bi došlo do saobraćajnih kolapsa. Tokom noći uključivali smo dodatne kamiona za čišćenje, ali i tešku mehanizaciju“, rekao je Mušanović.
U Rudnu na Goliji je do 30 centimetara snežnog pokrivača. Saobraćaj na toj planini funkcioniše. Do 40 centimetara napadalo je na Goču.
I u Rudnu i u delovima Goča nema struje, zbog kvarova na dalekovodima.
Struje nema ni u studeničkom kraju. Visina snežnog pokrivača je oko 10 centimetara, sneg se ne zadržava na kolovozima i svi putevi su prohodni, ali vlažan sneg kida elektrokablove.
Sneg se zadržao u gradovima i na području do 700 metara nadmorske visine, a na planinama ga ima i preko 15 centimetara.
Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Sneg na KiM, magistralni put Priština-Peć skoro potpuno blokiran

Na Kosovu i Metohiji pao je sneg, koji je doveo do skoro potpune blokade magistralnog puta Priština-Peć.
Na snimcima koje je objavio prištinski Reporteri vidi se da je sneg prekrio put Priština-Peć, usled čega se automobili kreću otežano, dok se kamioni uopšte ne kreću.
Čistača snega nema na tom putu, navodi Reporteri.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
DRUŠTVO
Vreme danas: Vetrovito i hladno, biće snega
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala