- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vanredno stanje u Sjenici, dalekovod ispao iz sistema

CC0 / rawpixel.com / Carol M Highsmith / Sneg
Sneg - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je danas, nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.
Mujagić je za Tanjug istakao da ovaj problem u što kraćem roku pokušavaju da reše ekipe elektroprivrede koje se nalaze na terenu.
"Oni čine napore da što je moguće pre stave veliki broj sela pod napon i da građani, koji se nalaze na većoj nadmorksoj visini, dobiju električnu energiju", rekao je Mujagić.
Takođe, predsednik opštine Sjenica je istakao da je oko 30 mašina u pogonu i da se intenzivno radi na čišćenju svih putnih pravaca.
On je naglasio i da situaciju dodatno otežava činjenica da javno preduzeće za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta i infrakstuture nema direktora koji je pre nekoliko dana smenjen i na njegovo mesto nije imenovan niko.
"To znači da je to javno preduzeće od izuzetnog značaja blokirano, što komplikuje situaciju. Ljudi su prosto zbunjeni i dok nismo uveli vanrednu situaciju, nismo mogli da pokrenemo sistem", pojasnio je predsednik opštine Sjenica.
Prema njegovim rečima, u Sjenici je napadalo oko 25 centimetara snega, dok je na višim delovima opštine palo oko 30 centimetara snega.
Dodaje da situaciju dodatno otežava to što je sneg vlažan, jer je to, kako je rekao, izuzetan teret za elektrovodove.
Situaciju, kako kaže, prate iz sata u sat i spremni su da u bilo kom trenutku preduzmu adekvatne mere.
"U Sjenici postoji i regionalna meteorološka stanica, pa ćemo u saradnji s njima i pratiti razvoj situacije i na osnovu toga preduzimati adekvatne mere", istakao je Mujagić i dodao da je jedina dobra okolnost to što sneg nije pratio intenzivan vetar.

U dragačevskom kraju, i pored snega, sve pod kontrolom

U dragačevskom kraju, iako ima snega, za sada sve pod kontrolom, izjavio je danas načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije u Lučanima Zoran Vučević, i dodao da je najteže bilo u selu Gornji Dubac, gde je bez struje bilo oko 40 kuća.
Načelnik Vučević rekao je za Tanjug da je sneg neprekidno padao posebno u Gornjem Dragačevu, u Vučkovici, Gornjem Dupcu, Milatovićima, Kaoni, Delovima Viče i podovčarskim selima Markovići, Dučalovići i Rtari.
"U Dragačevu i Gornjem Dupcu palo je 11 centimetara snega. Bili su manji problemi, pala su i neka stabla preko puta. Zahvaljujući 'Dragačevo putu' sneg je raščišćen sa kolovoza", rekao je Vučević i dodao da je bilo manje snega, jer je toplo.
Sneg se brzo topio, tako da su putevi u Dragačevu, pre svega opštinski - prvog reda i drugog reda, prohodni.
Prema njegovim rečima, postojao je problem u snabdevanju strujom u naseljima Vučkovica i Gornji Dubac.
"U Vučkovici je tokom jutarnjih sati nestala struja, a u Gornjem Dupcu ekipe su na terenu. Struja će brzo biti dostupna svima", rekao je on.
Trenutno je bez struje oko 40 kuća u Gornjem Dupcu.
Tokom noći, zbog kiša koje su padale intenzivno, reka Bjelica je dostigla vrhunac od 110 na koti, ali je tokom dana vodostaj bio u padu.
Što se tiče grejanja, u Guči je snabdevanje toplotnom energijom uredno, kao i u Lučanima, rekao je Vučević i dodao da je prema njegovim rečima uredno je i vodosnabdevanje.
Vučević je rekao da su mesne zajednice dobile naftu, tako da se građani organizuju i čiste svoje te nekategorisane i lokalne puteve.
Kako javlja dopisnik Tanjuga, u Moravičkom okrugu, u ivanjičkim selima Močioci, Katići, Kušići i Vratljevo postoje problemi, nema struje ni fiksne i mobilne telefonije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala