- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Američki razarač ušao u kineske vode bez odobrenja

CC BY 2.0 / MC1 Justin Stumberg / U.S. Navy / Američki razarač "Porter" i komandni brod američke mornarice, arhivska fotografija
Američki razarač Porter i komandni brod američke mornarice, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
Kineska vojska saopštila je da je američki razarač „Hoper“ ušao u kineske teritorijalne vode bez odobrenja vlasti u Pekingu.
Kineska vojska rasporedila je pomorske i vazduhoplovne snage da „prate, nadgledaju i opomenu“ brod, navodi se na zvaničnom nalogu na mreži „ViČet“ komande južnog okruga Kineske narodnooslobodilačke vojske, prenosi Rojters.
Kineska vojska ističe da incident „dokazuje da su SAD otvoreni 'kreator bezbednosnog rizika' u Južnom kineskom moru“.
Kineski mediji prenose saopštenje kineske vojske da je američki razarač sa vođenim projektilima „Hoper“ proteran nakon što je ilegalno ušao u kineske teritorijalne vode kod Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru.
Kina je pre nekoliko dana optužila Filipine da angažuju „strane snage"“ za patroliranje u Južnom kineskom moru, aludirajući na zajedničke patrole koje od utorka sprovode filipinske i američke snage.
SAD i Kina su ranije ovog meseca razgovarale o pomorskim pitanjima, uključujući Južno kinesko more, a američka strana je rekla da je zabrinuta zbog, kako tvrdi, tamošnjih „opasnih i nezakonitih“ kineskih akcija, saopštio je Stejt department.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala