- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Obeležen praznik Stefana Dečanskog, liturgiju u Visokim Dečanima predvodio mitropolit Joanikije

© Foto : Sputnjiku ustupila Lenka Anastasovski / Manastir Visoki DečaniManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
Praznik svetog kralja Stefana Dečanskog- Mratindan, okupio je veliki broj vernika u manastiru Visoki Dečani.
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u prisustvu više hiljada vernika predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa dizeldorfskog Grigorija, raško-prizrenskog Teodosija, budimljansko-nikšićkog Metodija i novobrdskog Ilariona, saopštila je eparhija Raško-prizrenska.
Episkop Teodosije odlikovao je trojicu jeromonaha činom protisinđela: jeromonaha Petra iz Visokih Dečana, kao i Nikitu i Isidora, jeromonahe i profesore Bogoslovije u Prizrenu.
Vladika Teodosije istakao je njihov doprinos crkvenom životu i obnovi bogoslovije u Prizrenu.
„Usudio bih se da kažem da su otac Petar, otac Nikita i otac Isidor stubovi Manastira Dečani i naše Bogoslovije obnovljene u Prizrenu. Neka ih Gospod blagoslovi, osnaži i uputi i na još veću revnost i još uzvišeniju ljubav u Gospodu kako bi služili crkvi njegovoj i rodu našem“, rekao je Vladika Teodosije.
Vladika dizelorfski Grigorije izrazio je značaj manastira Visoki Dečani kao mesta gde se istok i zapad susreću, pozivajući na međusobno dopunjavanje i zajedništvo.
„Mogli bismo da kažemo: To je ono mesto gde su se zagrlili istok i zapad. Na najčudesniji način zagrlili su se umetnošću. Sve ono što je veština i dostignuće zapadne umetnosti možete videti ako stanete napolju, ispred Dečana. A ono što je iznutra to je dostignuće pravoslavnog istoka i tu se zagrlila ta veština sa toplinom. Takvi bi trebali da budemo mi na ovim prostorima, gde bi trebali ne da guše jedno drugo, nego kao što je ovde u Dečanima, da grle i dopunjavaju nedostatke jedan drugog“, rekao je u besedi vladika Grigorije.
On je podsetio na važnost duhovnog ispunjenja, ističući da je čovek bez duha ništa, dok je duh svetitelja svetilnik za celo čovečanstvo.
„Rekao sam na početku da smo danas došli ovde da se pitamo odakle smo i ko smo? ... Na prvom mestu je što je čovek bez Duha ništa, prah i pepeo. Čovek ispunjen Duhom Svetim je svetilnik i svetitelj, on je svedok i svedočanstvo“, rekao je vladika Grigorije.
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je suštinu i snagu srca u duhovnom životu naroda, podsećajući da je Bog taj koji gleda na srce i usmerava svoje blagoslove prema onima čija srca kucaju u skladu s njegovom voljom.
Mitropolit Joanikije rekao je u besedi da je ovaj događaj označava duboko ukorenjeno osećanje i misao srpskog naroda, pokazujući da su svi oni deo istog korena, korena koji je rodio svetoga Stefana Dečanskog.
„Ovaj sabor se sabrao iz svih srpskih zemalja, iz Srbije, Crne Gore, Hercegovine, ali i mnogo šire. Došli su nam i braća svetogorci. Došao nam je i otac arhimandrit Nektarije iz Grčke pravoslavne crkve iz Amerike i mnogi drugi. Vidimo gde je srce našeg naroda. Danas su se ovde sabrali sa severa, juga, istoka i zapada u veliku lavru, manastir Dečane kao na svoj izvor. Pokazujemo da smo grane iz svetoga korena Nemanjića", poručio je mitropolit Joanikije.
On je naveo da ta loza nije samo po krvi nego je mnogo više.
„Vidimo dakle gde je osećanje, gde je misao i gde je srce srpskog naroda. Ovde na Kosovu i Metohiji, posebno u Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Deviču, Ljeviškoj i ostalim svetinjama, zadužbinama naših kraljeva i careva, koji su nam ih ostavili, kao sveto zaveštanje, da ih čuvamo zapravo, da one čuvaju nas“, rekao je mitropolit Joanikije.
Manastir Visoki Dečani jedan je od četiri manastira na Kosovu i Metohiji koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska.
Gradnja manastira završena je 1335. godine, a freskopis 1350. godine. U ovom manastiru koji je danas pod zaštitom vojnika KFOR-a počivaju mošti Stefana Dečanskog.
Stefan Dečanski - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
DRUŠTVO
Danas je Mratindan – šta kažu verovanja kakva će zima da bude
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala