- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moćna Britanija u kandžama američke duboke države: U čije ime je Džonson huškao na rat protiv Rusije

© AP Photo / Stefan RousseauBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
Vlast u Velikoj Britaniji je već neko vreme potpuno u kandžama takozvane duboke države, zato insistiranje Borisa Džonsona da Ukrajina ne okonča sukob sa Rusijom, već da se rat nastavi, ne treba da čudi. Iako se predstavlja kao moćna i samostalna, Velika Britanija je samo nešto poput predstavnika američke, odnosno politike duboke države, za javnost.
Ovako konačno priznanje jednog od učesnika pregovora u Istanbulu, da je lično Boris Džonson zahtevao da Kijev ne prihvati zahteve Moskve za mir, komentariše novinar i spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević i dodaje;
„Velika Britanija samo prenosi ono što Amerikanci neće javno da kažu“.
Jedan od lidera frakcije vladajuće stanke „Sluga Naroda“, koji je i učestvovao u pregovorima, David Arahami, potvrdio je ranije pisanje medija da je Džonson razbio pregovore o miru u Turskoj prošlog proleća.
„Nećemo ništa potpisivati sa Rusima, hajde da jednostavno ratujemo“, rekao je tada Džonson, a prenosi Arahami.
On je objasnio da je Rusija bila spremna da okonča rat, ako Ukrajina prihvati neutralnost i ako se obaveže da neće ući u NATO. Međutim, nekadašnji britanski premijer upropastio je šansu da do mira dođe.

Prva obučavala ukrajinske vojnike

Komentarišući ovo priznanje Ljepojević podseća da je Britanija odavno duboko upletena u ukrajinsku krizu, daleko pre nego što je Boris Džonson preuzeo premijersku funkciju. Ona je pre gotovo deceniju i započela obuku ukrajinskih oružanih snaga.
„Tada je čak poslala jedan veliki broj instruktora da obučava ukrajinsku vojsku u samoj Ukrajini“, podseća Ljepojević.
© AP Photo / Stefan RousseauPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ispred britanskog parlamenta u Londonu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ispred britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ispred britanskog parlamenta u Londonu

Britanija dom ukrajinskih neonacista

On dodaje da je važno napomenuti i da Velika Britanija ima prilično primetnu dijasporu ukrajinskih nacista u Notingemu, ta da je najveći deo ukrajinskih nacista ta zemlja posle Drugog svetskog rata iz Nemačke prebacila u Kanadu.
„Znamo da je Kanada britanski dominion i ono što se u javnosti previđa, Kanada u osnovi sprovodi britansku politiku, tako da je i ona zemlja koja je najviše obučavala ukrajinsku vojsku. Oni su, naravno , jednim delom ukrajinski nacisti ili njihovi potomci. U takvom miljeu je uloga Britanije da prenosi poruku Amerike zvaničnom Kijevu“.

London dom porodice Zelenski

Naš sagovornik dodaje da u Velikoj Britaniji ne živi samo dijaspora ukrajinskih nacista, ona je utočište i za Ukrajince koji imaju novac, ali i za sam vrh ukrajinske vlasti.
U Londonu živi dosta ukrajinski oligarha, tajkuna koji podržavaju rat u Ukrajini, podržavaju predsednika Zelenskog. U Londonu živi i supruga Vladimira Zelenskog i njihove dve ćerke, tako da je Britanija debelo upletena u ukrajinsku dramu, a Boris Džonson je samo jedan od onih koji je izvršilac te, pre svega američke politike, a sada i politike kolektivnog Zapada“.
© Sputnik / Vitaliй Arutюnov / Uđi u bazu fotografijaPripadnik ukrajinske vojske tokom obuke NATO-a
Pripadnik ukrajinske vojske tokom obuke NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pripadnik ukrajinske vojske tokom obuke NATO-a

Britanske kompanije ratni profiteri

Ljepojević navodi još jedna razlog zašto Velika Britanija sprovodi američku, odnosno agendu duboke države, kaže da ne treba zaboraviti da veći deo Evrope, u osnovi, ne podržava rat u Ukrajini, da mu se, makar na početku, odupirala.
„I u ovom segmentu Britanija ima važnu funkciju, da pojača poziciju i pritisak Amerike i da slomi te zemlje u Evropi, što je i uspela. Najveću korist od toga imaju britanske kompanije koje su najveći kupci ruskog gasa preko Grčke i Belgije, koje operu papire i onda prodaju taj gas i velikim delom naftu evropskim zemljama koje su, uz Ameriku, Britanci prisilili da prihvate sankcije“, kaže sagovornik Sputnjika iz Londona.

Ostrvu jasno da Ukrajina gubi rat

Međutim, on dodaje da, bez obzira što u Velikoj Britaniji caruje propaganda da Ukrajina pobjeđuje, mada je svima, kaže, jasno šta se dešava, ipak se sve češće na ostrvu spominje kako je to besmisleno.
„I ovde je jasno da Ukrajina nema šansu da u tom ratu pobedi. Međutim, interesantno je, i za javnost ovde šokantno, da je premijer Riši Sunak za ministra spoljnih poslova imenovao bivšeg premijera Dejvida Kameruna. Kada je bio premijer 2015. godine, upravo je on dozvolio obuku ukrajinske vojske i upravo je on bio deo priprema za rat u Ukrajini. Sada se ponovo nalazi na mestu ministra spoljnih poslova i glavna je veza sa ukrajinskim režimom“.
Ljepojević dodaje da se Kamerun trudi i da bude veza sa izraelskim režimom;
„I ta činjenica potvrđuje ono što je odavno jasno, nastavlja se funkcija Velike Britanije kao glasnogovornika američke politike“, zaključuje.
Arhivska fotografija, bivši britanski premijer Boris Džonson i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom Džonsonove posete Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
RUSIJA
"Ne potpisujte ništa s Rusima": Kako je Džonson sprečio Kijev da prihvati zahteve Moskve za mir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala