- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sprema li se hapšenje Dodika: Očajnički potez Amerike – haosom bi da spreče sopstvenu propast

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Zapad više od decenije ide nizbrdo i gubi svoju moć. Odbija da prihvati da se Rusija vratila, Kina pojavila i da nastaje novi multipolarni svet. Jedna od posledica tog odbijanja jeste izazivanje kriza u svim delovima sveta, poput Republike Srpske, gde žele da uhapse Milorada Dodika. Amerika misli da će izazivanjem haosa sprečiti svoje propadanje.
Ovako politikolog Srđan Perišić komentariše sudski proces i potencijalno hapšenje predsednika Republike Srpske sagledava kroz istoriju odnosa njegovih prethodnika i Sjedinjenih Američkih Država. Nije u pitanju hapšenje Dodika kao pojedinca, već predsednika srpskog entiteta u okviru Bosne i Hercegovine navodi Perišić uz podsećanje da su mnogi Dodikovi prethodnici završavali u zatvoru.
Prvi predsednik RS je završio u zatvoru, drugi je takođe bio u zatvoru osuđen, neki su smenjivani, poput trećeg predsednika, četvrti je hapšen. Dakle, nije u pitanju pojedinac koliko je sporna politika Republike Srpske - da ona opstane, objašnjava Perišić za Sputnjik.
© AFP 2023 / IGOR DUTINABiljana Plavšić i Radovan Karadžić - arhivska fotografija
Biljana Plavšić i Radovan Karadžić - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Biljana Plavšić i Radovan Karadžić - arhivska fotografija

Nepostojeće krivično delo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, odnosno nepoštovanja odluke čoveka koji ne uživa nikakvu funkciju niti je izabran za pomenuto zvanje. Pravnici čitav sudski proces karakterišu kao politički motivisan put bez povratka i uvod u veliku političku krizu.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
REGION
Dodik: Sude mi oni koji su neokolonijalna vlast u BiH
Dodikovi advokati naveli su da je predsednik RS optužen za krivično delo koje ne postoji, budući da ni Kristijan Šmit nije legalno postavljeni visoki predstavnik, te da time njegove odluke ne nose nikakvu težinu, niti su pravno obavezujuće na bilo koji način.

Šta Sarajevo i Amerika imaju zajedničko?

Perišić veruje da iza odluke o najnovijem progonu trenutnog predsednika RS stoje dva uzročnika – unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji faktor, odnosno Sarajevo, nema sopstvenu politiku i služi kao glasnogovornik Zapada, dok je spoljašnji faktor, koga čine Zapad, NATO i Amerika, ključ svega.
© AP Photo / Amel EmricBošnjačke zastave na protestu u Sarajevu, 4. maja 2018. godine
Bošnjačke zastave na protestu u Sarajevu, 4. maja 2018. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Bošnjačke zastave na protestu u Sarajevu, 4. maja 2018. godine
Zapad je u velikom globalnom sukobu sa Rusijom i, kao što vidimo, taj globalni sukob gubi. Oni gube u globalnom ratu na svim poljima – i u oružanom konfliktu na području bivše Ukrajine i u ekonomskom ratu i u diplomatskom ratu, ali i u svim drugim segmentima rata koji oni vode, poput medijskog i propagandnog.
Kada Zapad uđe u rat protiv nekoga, objašnjava Perišić, onda nastoji da sve koji nisu na njihovoj strani satanizuje. Ovaj put je Milorad Dodik predmet te kampanje, pa ga nazivaju militarističkim separatistom i remetilačkim faktorom na Balkanu i u Bosni.

Na Zapadu ništa novo

Problem sa Dodikom je, smatra Perišić, u njegovoj politici, odnosno u politici Republike Srpske, koja je usko povezana i kompatibilna sa ruskom geopolitikom u Evropi i na Balkanu. Sam Dodik ne radi ništa što Srbi nisu radili u prethodnih dvesta godina i što i dan danas ne rade, odnosno oslanja se na jednu veliku silu, u ovom slučaju na Rusiju. To, veruje Perišić, zapadni faktor ne može da mu oprosti.
U prethodnih dvesta godina mnogi srpski političari i politike koje su nastojale da se vežu ili oslanjaju na rusku spoljnu politiku bivali su kažnjavani i proganjani, tako da ove pretnje hapšenjima nisu ništa novo. Dodik se tri puta sastao sa Putinom u ove dve godine od kad je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini. On je jedini Srbin koji se viđa redovno sa predsednikom Rusije u tim bilateralnim susretima, govori Perišić.
Sa druge strane, pored rušilačkih pretenzija domaćeg, bošnjačko-hrvatskog faktora, Zapad je svih 28 godina od kako je potpisan Dejtonski sporazum, nastojao da ospori i uništi Republiku Srpsku.
Nije došla Rusija na Balkan da destabilizuje nekoga. Rusija u ovih 28 godina nikog nije napadala na Balkanu, nikad nije vršila pritisak ni na koga, niti je vršila pritisak u BiH na Hrvate ili muslimane da rade bilo šta mimo Dejtonskog sporazuma. Sa druge strane, mi smo 28 godina gledali kako Zapad ruši Dejtonski sporazum, na štetu RS.

Ko gubi, taj se ljuti

Perišić naglašava da globalni rat Zapada protiv Rusije razotkriva ko je ko i ko je gde, odnosno ko je na čijoj strani. Iako Zapad gubi rat u svim segmentima, on ne prihvata tu činjenicu. Sputnjikov sagovornik smatra da moć Zapada, posebno SAD, vidljivo opada već više od decenije, ali da oni još nisu spremni da to i prihvate.
Ovaj globalni rat koji gledamo, Zapad gubi i to u svim njegovim segmentima. Međutim, on ne prihvata tu činjenicu. Zapadu, posebno SAD-u, moć vidljivo opada već petnaest godina, od 2008. godine i velike svetske finansijske krize. Međutim, oni to ne prihvataju i odbijaju činjenicu da su se sada pojavile i neke druge sile. Rusija se vratila, Kina je pojavila i oni to prosto ne prihvataju jer ne žele ravnotežu snaga, govori Perišić za Sputnjik.
© Foto : YouTube/Skydio, snimak sa ekrana Američka vojska
  Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Američka vojska

Mala zemlja, a veliki otpor velikoj sili

Perišić nema odgovor na pitanje da li će Amerika ikad prihvatiti realnost da je sila u opadanju i veruje da baš zato pokušavaju da uguše otpor u svim tačkama na svetu gde otpora Zapadu ima. U ovom slučaju, to je Republika Srpska. Ukidanje RS za njih ne bi bila velika pobeda, globalni rat bi se nastavio i to bi samo za Srbe bio veliki poraz.
Mi sada gledamo i na Bliskom Istoku i u regionu Kavkaza i ko zna gde još na tom obodu što ga zovemo Evroazija, mnoge tačke gde Amerikanci mogu da izazovu sukob. Ovaj pokušaj hapšenja Dodika i jeste pokušaj izazivanja sukoba, kao i očita destabilizacija Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Zapad ne udara na Dodika zato što trpi poraze svugde, već zato što želi da izazivanjem i destabilizacijom Bosne i Hercegovine, kao i drugih mnogih konflikata širom sveta, spreči stvaranje multipolarnog sveta. Zapad, dakle, misli da će haosom sprečiti svoje propadanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala