- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Tehnološki svet budućnosti mora biti višepolarni, čovečanstvo počinje novo poglavlje

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Zajednički napori u sferi razvoja veštačke inteligencije već donose rezultate, čovečanstvo počinje novo poglavlje svoj postojanja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Na plenarnoj sednici konferencije „AI Journey“ u Moskvi, koja je posvećena veštačkoj inteligenciji, ruski predsednik je naglasio da tehnološki svet budućnosti treba da bude višepolarni, te da je čovečanstvo dužno da izradi mehanizme i pravila u sferi korišćenja veštaške inteligencije koji su prihvatljivi za sve.
„Duboko sam uveren da tehnološki svet budućnosti mora biti višepolaran. Neophodno je graditi ga na osnovu poverenja i uzajamno korisne saradnje. Mi tako i nameravamo da postupamo“, naglasio je Putin.

Pravila koja važe za sve

Putin je istakao da rusko iskustvo u korišćenju veštačke inteligencije može biti upotrebljeno i prilikom utvrđivanja međunarodnih etičkih standarda u toj oblasti, kako bi se došlo do uravnoteženog sistema koji je u interesima svih, a ne samo određenih zemalja.
„Čovečanstvo je izradilo određena pravila u vezi s korišćenjem nuklearnih tehnologija, uključujući vojnu oblast, neširenje. Izmislilo je pravila o neširenju nosača samih nuklearnih tehnologija. Postoje pravila, čovečanstvo je već uspelo to da izradi, znači i u sferi veštačke inteligencije možemo da dođemo do zajedničkih rešenja, prihvatljivih za sve“, naglasio je Putin.
On je dodao da će čovečanstvo imati želju da izradi ta zajednička pravila i da počne da se dogovara o tome kada bude osetilo opasnost u radu s veštačkom inteligencijom.
„Znate, kada to bude postalo moguće, kada svi osete opasnost, to nije šala, kada opasnost osete u nekontrolisanom širenju, u nekontrolisanom radu u toj sferi, tada će se odmah pojaviti želja za dogovorom“, rekao je Putin.
Prema Putinovim rečima, algoritmi veštačke inteligencije više nisu primitivni izvršioci komandi, nego faktički postaju partneri ljudima u raznim oblastima.

Nova strategija o veštačkoj inteligenciji u Rusiji

Putin je, takođe, rekao da će nova redakcija razvoja veštačke inteligencije u Rusiji biti utvrđena uskoro, a u dokument će biti unet niz suštinskih promena, biće konkretizovani ciljevi i zadaci.
„U najskorije vreme će, kao jedan od prvih koraka, biti potpisan ukaz predsednika, biće utvrđena nova redakcija nacionalne strategije razvoja veštačke inteligencije. Imajući u vidu munjeviti rast tehnologije, u taj dokument mora biti unet niz suštinskih izmena, moraju biti konkretizovani ciljevi i zadaci. Reč je, pre svega, o proširenju fundamentalnih i primenjenih istraživanja u oblasti generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je, takođe, istakao da je neophodno povećati kapacitete postojećih ruskih superkompjutera, jer je to od ključnog značaja za dalji razvoj generativne veštačke inteligencije.
„U mnogome smo ovde, na ovoj platformi, zajedno formulisali sistemski program u sferi veštačke inteligencije, a naši zajednički napori već donose određeni rezultat. Tako, poslednjih godina u oblasti ekonomije i socijalne sfere Rusije za 1,5 put je prošireno korišćenje rešenja u oblasti veštačke inteligencije“, rekao je Putin.
On je kao primer naveo korišćenje veštačke inteligencije u kompaniji „Gasprom“, koja je uspela da smanji troškove opremanja nalazišta i da reši logističke probleme.

„Rusija je sada među malobrojnim zemalja koje imaju svoje sopstvene tehnologije generativne i veštačke inteligencije i velike jezičke modele. Potrebno je jačati tu našu konkurentsku prednost, stvari na osnovu takvih tehnologija nova tražišta, čitavo sazvežđe proizvoda i usluga“, rekao je Putin.

Tokom obilaska prateće izložbe, veštačka inteligencija je, na molbu predsednika Rusije da izmisli neku bajku, ispričala priču o avanturama Deda Mraza i Snežane.
Učesnici izložbe su Putina izvestili o dostignućima veštačke inteligencije u raznim oblastima: veštački intelekt je u stanju da generiše video i audio prikaze, da izmišlja priče, bajke, da obučava đake, da slika u stilu raznih slikara, da generiše hipoteze u okviru naučnih istraživanja.
Konferencija o veštačkoj inteligenciji održava se od 22. do 24. novembra u Moskvi. Među učesnicima skupa su stručnjaci iz Indije, Kine, Brazila, Malezije, Indonezije, Južnoafričke Republike i drugih zemalja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala