- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bi-Bi-Si na meti sopstvenih novinara: Pljušte optužbe za duple standarde prema civilima u Gazi

© AFP 2023 / Carl CourtLogo Bi-bi-sija na ekranu u novoj zgradi u Londonu.
Logo Bi-bi-sija na ekranu u novoj zgradi u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Novinari britanske medijske korporacije Bi-Bi-Si optužili su tu kuću za pristrasnost i dvostruke standarde prilikom izveštavanja o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, rekavši da se više pažnje posvećuje izraelskim žrtvama, piše „Al džazira“, pozivajući se na zaposlene u kompaniji. Međutim, Bi-Bi-Si odbacuje sve optužbe.
U pismu od 2.300 reči koje je osam novinara Bi-Bi-Sija poslalo „Al džaziri“, oni optužuju britansku korporaciju za „dvostruke standarde“ u odnosu prema civilima“, s obzirom na to da ne odustaju ni od priče o navodnim ratnim zločinima Rusije u Ukrajini.

„Bi-Bi-Si nije uspeo verodostojno da ispriča tu priču zbog propusta i nedostatka kritičkog pristupa saopštenjima Izraela. Stoga kompanije nije uspela da pomogne javnosti da prepoznaju kršenja ljudskih prava koja se događaju u Pojasu Gaze. Od7.oktobra je ubijeno na hiljade Palestinaca. Kada će taj broj biti dovoljno veliki da naša redakcija promeni stav?“, pitaju se novinari u pismu.

Britanski novinari su objasnili da se u Bi-Bi-Siju reči „masakr“ i „zverstvo“ mogu koristiti samo u člancima koji se tiču delovanja palestinskog Hamasa što, po njihovom mišljenju, stvara privid da je ta grupa jedini izvor nasilja u regionu.
Pored toga, novinari smatraju da napad Hamasa na Izrael ne opravdava ubistva hiljada civila u Pojasu Gaze, niti Bi-Bi-Si ima pravo da to opravdava.
U pismu se naglašava da britanska medijska kuća često izveštava o žrtvama i gubicima izraelskih porodica, a skoro nikada o palestinskim. Novinari priznaju da je bilo svega nekoliko pojedinačnih primera izveštavanja o sudbinama Palestinaca.
Međutim, portparol Bi-Bi-Sija odbacio je sve optužbe, istakavši da je kompanija jedna od retkih čiji se novinari nalaze u Pojasu Gaze i izveštavaju o dešavanjima u regionu. Po njegovim rečima, kompanija je prenela mnoštvo priča Palestinaca, a takođe je prenosila izjave iz prve ruke od civila, doktora i humanitarnih radnika u Gazi.
Podsećamo, prema zvaničnicima iz Gaze, u izraelskim napadima poginulo je više od 14.800 ljudi ubijeno je, uključujući oko 6.000 dece i 4.000 žena.
Izrael, Palestina, razmena talaca - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
SVET
UŽIVO Oslobođena prva grupa talaca; Bajden najavio mogućnost produžetka primirja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala