Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Euleks poslao specijalizovani tim u četiri opštine na severu KiM – poznato s kojim zadatkom

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Specijalizovani tim od šest policijskih savetnika raspoređen je na sever Kosova i Metohije da bi ojačao savetodavne i nadzorne kapacitete Misije Evropske unije za vladavinu prava u pokrajini, saopštio je Euleks.
Tim je raspoređen 23. novembra ,u skladu sa mandatom misije kako bi savetovao takozvanu kosovsku policiju o tome kako da što bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti u sprečavanju i borbi protiv kriminala i pružanju bezbednosti, "pri čemu će takođe pratiti poštovanje svojih obaveza u pogledu ljudskih prava, služenju zajednicama koje štite i povećanju poverenje stanovništva kroz rad policije orijentisan na zajednicu", navodi se u saopštenju Euleksa, prenosi Koha.
Raspoređivanje ovog specijalnog tima u početku će trajati dva meseca, sa mogućnošću nastavka dok, kako je saopštio Euleks, "misija ne stvori dugoročni savetodavni kapacitet policije na severu Kosova".
U Specijalizovanom timu su po tri pripadnika iz Holandije i Švedske, a kako je navedeno, oni će se oslanjajući se na svoje iskustvo i stručnost u radu policije u zajednici, raditi u severnim opštinama u bliskoj saradnji sa svojim kolegama iz takozvane kosovske policije i sa višim policijskim savetnicima Euleksa, koji savetuju Regionalnu direkciju policije u Severnoj Mitrovici i četiri policijske stanice pod njenom komandom.
"Raspoređivanje specijalizovanih timova sa različitom stručnošću i kapacitetima je instrument koji je predviđen Paktom zajedničke civilne politike za bezbednost i odbranu (ZBOP) koji je odobren u maju 2023. za brzo raspoređivanje eksperata u civilnim misijama ZBOP za brzo reagovanje na operativnim potrebama i bezbednosnim dešavanjima na terenu", navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala