- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Estonija postavlja „zmajeve zube“ na granici sa Rusijom

© Sputnik / Sergey KompanichenkoEstonski grad Narva i ruski Ivangorod
Estonski grad Narva i ruski Ivangorod - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Estonske vlasti postavljaju dodatne betonske barijere, poznate kao „zmajevi zubi“, na granici sa Rusijom u Narvi, saopštio je državni estonski portal „ERR“.

„Spremamo se za moguće zatvaranje graničnog prelaza u Narvi. Prošle sedmice smo tamo postavili ograde, a u najskorije vreme ćemo dodatno pojačati zaštitu graničnog prelaza u Narvi postavljanjem dodatnih betonskih barijera“, saopštila je pres-služba policije i pogranične službe okruga Ida-Viru.

Kako je istaknuto, oni pažljivo prate dešavanja na granici jer Rusija „vrši migracioni pritisak na Estoniju i Finsku“ tako što navodno šalje u te zemlje ljude koji nemaju pravo da uđu u Evropsku uniju.
Prvi betonski blokovi na pograničnom mostu u Narvi pojavili su se 16. novembra nakon što je tamo iz Rusije stiglo 19 državljana Somalije i Sirije, koji su pokušali da uđu u zemlju preko graničnog prelaza u Narvi, navodi portal. Dan ranije je ministar unutrašnjih poslova Estonije Lauri Lanemets saopštio da zemlja ne žuri da zatvara granične prelaze na granici sa Rusijom po ugledu na Finsku, pošto migracioni pritisak to još ne zahteva.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je rusofobska politika, koju vode rukovodioci Finske, za duboko žaljenje.
Prethodno je Finska zatvorila četiri od osam pograničnih prelaza prema Rusiji, pod izgovorom da strahuje od priliva nelegalnih migranata, a na tom potezu počela je i podizanje ograda. Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavila je i Estonija ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.
Finski granični prelaz Nuijama na granici sa Rusijom  - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SVET
Finska: Privremeno zatvoren jedini aktivni granični prelaz na granici sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala