Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da nije smešno bilo bi zabrinjavajuće: Kad Biserko udari na temelje srpskog postojanja

© Medija centarSonja Biserko
Sonja Biserko - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Zbog onoga što je navedeno u izveštaju famoznog Helsinškog odbora o Srbiji, u nekoj drugoj državi takvoj organizaciji bi se u najmanju ruku zabranio rad, uveren je politički analitičar Stevica Deđanski.
Helsinški odbor za ljudska prava koji vodi Sonja Biserko, u svom godišnjem izveštaju o stanju u Srbiji poručila je Americi i Evropskoj uniji da treba da napuste politiku „podilaženja Srbiji koja do sada nije dala rezultate”, pri čemu je navela da je “neophodno ograničiti delovanje SPC na Kosovu kako bi se sprečilo dalje ukopavanje srpske zajednice u verski identitet pravoslavne crkve“.

Antisrpska i antidržavna propaganda

U istom izveštaju navodi između ostalog i da treba ohrabriti srpsku zajednicu da se okrene „autentičnim liderima“ koji će biti sposobni da promovišu interese i vrednosti koje će obezbediti njihovu punu integraciju u kosovsko društvo kao ravnopravnih građana”.
Profesor Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju uveren je da bi u nekoj katoličkoj državi ovakav izveštaj bio predmet istrage, pa i zabrane rada s obzirom na težinu onoga što je izneto u izveštaju.
„Ovako nešto u drugim državama ne sme ni da se kaže, a kamoli da se predloži kao ozbiljna mera. Tako da ovakva izjava treba da bude oštro osuđena jer udara na stub jedne vere i nacije. Ovo nije samo izrazito antisrpska već je i antidržavna propaganda a da zanemarimo što je izuzetno glupa konstatacija,“ kaže Deđanski.
Opet, s druge strane, nastavlja naš sagovornik, zna se šta je Helsinški odbor i šta zastupa i ko ovu organizaciju plaća pa i ne treba da nas čudi ovakav izveštaj posebno jer nije prvi. Da nije smešno što organizacija Sonje Biserko udara na srpske temelje na Kosovu, možda bi bilo i zabrinjavajuće.

Srbi kao teroristi

„Tako da ovo je samo dodatak na sve što su do sada radili. Pogotovo dotična osoba koja je radila za sve interese sem za srpske. Doduše, ovakve organizacije su i plaćene iz određenih centara da bi sastavljali ovakve izveštaje, da bi neko mogao u nekom pogodnom momentu da se „uhvati“ za isti jer je to izveštaj koji je došao iz Srbije, iz nevladinog sektora, ali ne može da nam naškodi više od onoga što nam se sada radi“, veruje Deđanski.
Naravno, napominje sagovornik Sputnjika, ovakav izveštaj uvek može da postane oružje protiv nas u pogrešnim rukama, a i očekivano je da autori ovog izveštaja taj pamflet pošalju na što više važnih adresa.
„Ne sumnjam da će taj papirić stići u ruke svih srpskih neprijatelja da bi NVO pokazala kako oni nešto rade, a kako većinski srpski narod stoji na pogrešnim pozicijama koje su „antiveropske, anticivilizacijske i tako dalje…“ Međutim, ako neko tamo razmišlja pravilno svatiće da ovakva delovanja odbijaju građane Srbije od politike Evropske Unije i svega što je vezano za Zapad,“ ističe Deđanski.
U izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava navodi se još da Srbija destabilizuje region time što neće da prizna „novu realnost na Kosovu“, ugrožava sopstvene nacionalne interese, jer ne radi ozbiljno na članstvu u Evropskoj uniji i NATO i priznavanju kosovske nezavisnosti, a događajima u manastiru Banjska „ugrožena je bezbednost cele Evrope, s obzirom da je bio u pitanju akt terorizma“.

Odricanje od Rusije i Kine

Aktuelna vlast mora da se stavi pred izbor, preporučuje Helsinški odbor, da sprovede Ohridski sporazum ili da se Srbiji uskrati pristup evropskim fondovima, a EU i SAD moraju da izvrše jači pritisak na vlast i više podrže onaj deo društva u kojem se “polako artikuliše proevropska orjentacija”.
Navode se i neki od zahteva Zapada: de fakto priznanje Kosova i Metohije bez “formalnog” koje su zatražili predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni. Ili predlog poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon da se “više igra na kartu” uslovljavanja novca iz evropskog budžeta kada je u pitanju Srbija.
Takođe se, naravno, traži i uvođenje sankcija Rusiji i odvajanje od Kine.
Spasovdanska litija - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
SRBIJA
Neko misli da je trenutak sad! Udar Zapada preko lokalnih „vojnika“ na Srpsku pravoslavnu crkvu
Okupljanje naroda ipserd Centra bezbednosti posle hapšenja poslanika DF-a - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2019
Latinka, Maljići, Basara… Teška optužba 88 intelektualaca: Srbija kriva za destabilizaciju Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala