Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o Kurtijevoj zabrani glasanja: Zapad da učini više od izdavanja saopštenja

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će međunarodna zajednica učiniti nešto više od izdavanja saopštenja zbog odluke predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da zabrani Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na izborima 17. decembra.
"Kao što sam rekao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, sačekaćemo da vidimo da li će i saopštenje da izdaju, gde će reći da je to protivno demokratskim načelima", rekao je Vučić i dodao da je i saopštenje pod znakom pitanja, ali da ostaje da se vidi da li će ga biti.
"Za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila, kada je u pitanju odnos tih sila koje su 'porodile' nezavisnost tzv. Kosova, a nama ostaje da se borimo za očuvanje međunarodnog poretka i svoju zemlju i njeno očuvanje", rekao je on.
Predsednik je dodao da je stav pet zemalja EU koje nisu priznale jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova čvrst i naglasio da je uveren da se on neće promeniti.
"Svih pet zemalja EU čvrste su u opredeljenju da čuvaju međunarodno javno pravo i da poštuju međunarodno pravne norme", rekao je Vučić na pitanje novinara kakvi su stavovi ostale četiri države EU po pitanju kosovske nezavisnosti i da li su podjednako čvrsti kao Kipra čiji je predsednik to ponovio i tokom jučerašnje zvanične posete Beogradu.
"Uveren sam analizirajući svaku od tih zemalja da su njihovi stavovi veoma čvrsti - Španija i Kipar najsnažnije, ali isto tako i Slovačka, Rumunija i Grčka su naši iskreni prijatelji, ne vidim bilo kakvu bojazan što se njihovog odnosa prema Srbiji i povelji UN tiče", rekao je Vučić na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici gde je obilšao nove vrste naoružanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala