- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šok u Evropi: U Holandiji pobedio čovek sa pancirom koji poziva da se zatvore džamije i zabrani Kuran

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Holandski političar Gert Vilders drži zastavu Evropske unije.
Holandski političar Gert Vilders drži zastavu Evropske unije. - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Desničarska Partija Slobode koju predvodi Gert Vilders pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima u Holandiji. Sada bi ovaj političar, koji slovi za žestokog protivnika Evropske unije i migranata, mogao da postane premijer.
Vilders pozitivno govori o Rusiji, ponekad na sako zakači značku sa dve trobojke - ruska i holandska. Stručnjaci vide u tome želju da se dopadne biračima desnice kojih u Evropi ima više nego što se misli.

"Vodi veliku silu"

Partija Slobode osvojila je 35 mandata od 150 – mnogo više od svojih konkurenata. Stranka sadašnjeg premijera Marka Rutea uspela je da prikupi svega 23 mandata.
Vildersov poslednji nezaboravan gest bilo je njegovo odbijanje da prisustvuje govoru Vladimira Zelenskog u holandskom Predstavničkom domu u maju. On je takođe žestoko kritikovao otvaranje tržišta EU za ukrajinske poljoprivrednike.
Vilders se aktivno zalaže za izlazak Holandije iz EU. Osim toga, on vodi pravi politički rat protiv migranata. Holanđanin je pozvao na zatvaranje džamija, islamskih škola, pa čak i na zabranu Kurana. Sada, nakon pobede na izborima, priznaje da će neke od prethodnih parola stranke morati da budu redigovane. Zbog ovih stavova, Vildersu stalno prete fizičkim obračunima. Ponekad mora da pozove i policiju.
Pre osnivanja svoje stranke, Vilders je napustio redove Narodne stranke za slobodu. Povod je bilo njegovo ogorčenje početkom pregovora sa Turskom o pridruživanju Evropskoj uniji.
Vildersa ponekad nazivaju „desničarskim ekstremistom“, ali on odbacuje takve navode i traži da ga ne porede sa francuskom desničarkom Marin le Pen. Kao uzor navodi politiku Margaret Tačer.

Odelo sa pancirom

Od 2005. godine Vilders živi u tajnim stanovima, vozi blindirane automobile i ne pojavljuje se u javnosti bez telohranitelja. Ovo nije poza - Holanđanin je tokom turneje po Velikoj Britaniji bio dočekan plakatima „Smrt Gertu Vildersu!“
Već oko 20 godina, Vilders se pojavljuje u javnosti u trodelnom odelu. Ovo nije slučajno. Njegov prsluk je napravljen od neprobojne tkanine. Vilders je svoj zaštitni prsluk pretvorio u politički trik. U njemu čak ide i na televizijske debate sa svojim protivnicima.
Političar je doneo odluku da mu je potrebna stalna zaštita prsluka nakon 2004. godine, kada je ubijen reditelj i politički aktivista Teo Van Gog. Pokojnika je napao nožem Marokanac Mohamed Bojeri zbog filma "Pokornost". Prema rečima migranta, ovaj film je uvredio muslimane. Odmah nakon ovog incidenta počele su da stižu pretnje i Gertu Vildersu koji je bio uključen u produkciju filma.

Da li možemo očekivati Bregzit u Holandiji?

Godine 2016. Vilders je u intervjuu listu Izvestija rekao da je Partija Slobode počela da se priprema za referendum o izlasku Holandije iz Evropske unije. Međutim, mala je verovatnoća da će Holanđani glasati za izlazak iz EU, smatraju eksperti, istakavši da će sve najverovatnije ostati na nivou razgovora.
Istovremeno, neke od Vildersovih ideja – obnavljanje graničnih kontrola na granicama Holandije, proterivanje ilegalnih migranata i uvođenje radnih dozvola za posetioce iz drugih zemalja EU – mogle bi suštinski da promene DNK zemlje, piše britanski list Gardijan.
„Uprkos ubedljivoj pobedi, kontroverzni populista se suočava sa teškim i trnovitim putem“, navode novinari Telegrafa. Međutim, u svakom slučaju, činjenica da je pobedio Gert Vilders uzdrmaće Evropsku uniju, pišu stručnjaci Fajnenšel tajmsa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala