- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Revolucionarno otkriće: Pronađen „prekidač“ koji aktivira smrt ćelija raka

CC0 / rawpixel.com / Ćelije raka
Ćelije raka - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Nova naučna studija označava značajan napredak u mogućnostima lečenja raka.
U novoj, revolucionarnoj strategiji za borbu protiv raka, naučnici sa Univerziteta u Dejvisu u Kaliforniji otkrili su način da se probije zaštitne barijere oko kancerogenih tumora.
Pristup uključuje aktiviranje takozvane „tempirane bombe“ poznate kao Fas, receptora smrti koji se nalazi na ćelijama koje oblažu krvne sudove tumora. Receptor Fas, kada ga pokreću specifična antitela, indukuje programiranu ćelijsku smrt, omogućavajući generisanim imunim ćelijama da pristupe i bore se protiv raka.
Tradicionalno zanemaren u imunoterapiji raka, Fas je nedavno stekao priznanje kao potencijalni ključni faktor.
„Prethodni pokušaji ciljanja na ovaj receptor bili su neuspešni. Ali sada, kada smo identifikovali ovaj epitop, mogao bi postojati terapijski put napred za ciljanje receptora Fas u tumorima“, kaže Jogender Tušir-Sing, stariji autor studije, koja je objavljena u časopisu „Cell Death & Differentiation“.

Programiranje belih krvnih zrnaca

Identifikovana antitela deluju kao prekidač za ubijanje ćelija, stvarajući prolaz za druge terapije protiv karcinoma, kao što je CAR-T terapija, da dostignu svoje ciljeve unutar tumora.
CAR-T terapija uključuje programiranje belih krvnih zrnaca (T-ćelija) pacijenta da napadnu specifične ćelije raka. Međutim, ove konstruisane imune ćelije suočavaju se sa izazovima u prodiranju u ćelije „posmatrača“ kojima nedostaju prepoznatljivi antigeni koji se nalaze na tumorskim ćelijama, ograničavajući uspeh ovih terapija protiv solidnih tumora.
„Nije važno koliko dobro konstruišemo antitela koja aktiviraju imunološke receptore i T-ćelije ako ne mogu da se približe ćelijama tumora. Dakle, moramo da otvorimo prostor za T-ćelije da se infiltriraju“, objašnjava Tušir-Sing.
Dva visoko efikasna antitela
Naučnici sa pomenutog univerziteta razvili su dva veoma efikasna antitela koja su se vezala za receptore Fas, prouzrokujući samoimplodiranje ćelija posmatrača u različitim tumorskim ćelijskim linijama, uključujući modele raka jajnika. Fas ligand (mali signalni molekul koji je uključen u neorganske i biohemijske procese) razvijen u gore pomenutoj studiji angažuje kritične delove receptora Fas, obećavajući potencijalne mete leka, piše „Sajens alert“.
Razumevanje pacijentovog Fas statusa, posebno mutacija oko otkrivenog epitopa, postaje ključno za procenu efikasnosti CAR-T terapije.
„Ovo je definitivan pokazatelj efikasnosti tretmana posmatrača CAR-T terapijom. Ali što je najvažnije, ovo postavlja teren za razvoj antitela koja aktiviraju receptore Fas, selektivno ubijaju tumorske ćelije i potencijalno podržavaju terapiju CAR-T ćelijama kod solidnih tumora, kaže Tušir-Sing.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala