- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta donosi povratak Rafaela Nadala?

© AP Photo / Gregorio BorgiaNovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Španska Marka piše da je Rafael Nadal dao novi namig tamošnjoj javnosti da se njegov povratak na teren približava. Objavljeni su snimci kako vredno trenira i u teretani i na terenu. I ti treninzi su sve intenzivniji. Odličan momenat da se zapitamo: Šta donosi povratak Rafaela Nadala na najveću scenu?
Sve govori da ćemo Nadala gledati u Australiji, o tome je govorio i direktor tog turnira Kreg Tajli, a vesti o povratku Novakovog najvećeg protivnika komentarisao je i Noletov trener Goran Ivanišević.
Ističe Ivanišević da nijedan igrač neće želeti da vidi Nadala kao protivnika u prvom kolu, i dodaje da će sledeća sezona biti interesantna i puna takmičarskog naboja.

„Naredna sezona biće puna borbe i veoma interesantna. Ako je istina da se Rafa vraća, to je za mene najbolja teniska vest! Volim Rafu. Biće zanimljivo videti kako će funkcionisati stvari sada kada Nadal nema dobar ranking i neće biti nosilac. Može u prvoj rundi da igra protiv bilo koga. Ne želite da vidite da vam je on protivnik u prvoj rundi, a-ha-ha. To je sjajno za tenis! On će se vratiti na teren samo ako je na 100 odsto. A, kada je Rafa spreman, mislim da još ima šta da kaže sa svojom levom rukom“, rekao je Ivanišević.

Nadal nije igrao od povrede kuka, odnosno poraza u drugoj rundi Australijan opena od Mekenzija Mekdonalda u januaru 2023. godine. Potom je išao na operaciju u junu.
Očekivalo se da će se ranije vratiti na teren, ali se kasnije Nadal javio i rekao da će mu sledeća sezona biti i poslednja u profesionalnoj karijeri.
Sada se Španac ponovo oglasio i istakao da je napravio velike pomake u treningu i da će se vratiti u profesionalni tenis, ali se još ne zna tačno kada.
„Do sada nisam znao da li ću ikada i igrati tenis više, a sada mislim da hoću. Sada znam da ću ponovo igrati. To ranije nisam znao. Napredak je pozitivan, ali još ne znam kada ću se vratiti. Kada budem znao, reći ću“, rekao je Nadal.
Dodao je ranije da neće prestići Novaka po broju Grend slemova.
„Neću prestići Đokovića po broju Grend slema pehara. Nisam u poziciji da to učinim jer nisam igrao tenis godinu dana. Samo želim da ponovo zaigram, da uživam u tenisu, tako da smatram da na tu temu ne moramo više da pričamo“, poručio je Nadal.
Dakle, sam Nadal ističe da neće biti spreman da prestigne Đokovića po broju Grend slem titula. Ta činjenica je odlična, jer je zapravo broj Rafinih slemova jedina prepreka Đokoviću da bude zauvek upamćen kao najbolji svih vremena.
On to već jeste, ali ako bi Rafa, hipotetički, uspeo nekim čudom da stigne Srbina po broju Grend slemova, uprkos tome što je Nole ubedljivo bolji u svim ostalim kategorijama, našli bi se neki da tvrde kako se naš teniser ne može nazvati najboljim u istoriji.
Ludo, ali, tako je.
Zato je važno da Novak dodatno podigne broj osvojenih Grend slemova, dobije Nadala u nekom potencijalnom međusobnom susretu, i tako odbije poslednji nalet Španca.

Takođe, Đoković vodi sa 30:29 u međusobnom skoru, pa bi, u slučaju recimo nekog njihovog narednog duela, možda i na šljaci, bilo odlično da Novak dobije i odlepi se na dva razlike. Čisto da, kada Nadal ode u penziju, a sve govori da će to biti pre nego što se Novak penzioniše, Nole ostavi i taj skor na svojoj strani.

Jasno je da su šanse Nadala minimalne, ali imaće tek sada ogromnu podršku publike i javnosti, tako da će Novak biti maksimalno obazriv kada je Bik sa Majorke u pitanju.
Treba reći i da je Novak donekle navikao da se bori sa mladim lavovima, održao je predavanja Alkarasu, Sineru i Runeu, a sada opet mora da otvara folder Rafael Nadal.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
SPORT
Novakovo ubrzanje do „apsolutnih 400“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala