- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Izjava češkog predsednika histerična – Rusija nije pretnja po Evropu, već obrnuto

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je histeričnom izjavu češkog predsednika da evropske zemlje treba da se pripreme za vojni sukob sa Rusijom i istakao da Rusija ne predstavlja nikakvu pretnju po Evropu.
„Iz Praga tokom poslednje godine ili čak nekoliko godina dolazi mnogo histeričnih izjava. Zbog takvog histeričnog raspoloženja, češko rukovodstvo neće delovati bolje. Ali, takvo je političko pokoljenje kod njih na vlasti. To je pre njihova nesreća, nego naša“, ocenio je Peskov u intervjuu ruskom novinaru Pavlu Zarubinu.
On je istakao da Rusija nije pretnja po Evropu, već je obrnuto.
„Evropa predstavlja pretnju po Rusiju, a Evropa, odnosno, Evropska unija je pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država i u sastavu NATO, koji se sa svom svojom vojnom moći kreće ka našim granicama“, naglasio je portparol.
Zvaničnik je poručio da je to neosporiva činjenica u kojoj upravo leži pretnja po Moskvu, zbog koje ruske vlasti rade to što trenutno rade.

Čvrst stav Moskve i Pekinga

Govoreći o pokušajima pritiska Sjedinjenih Američkih Država na Rusiju i Kinu, portparol je poručio da je vreme više puta pokazalo da je to beskorisno, jer Moskva i Peking imaju jedinstven stav o nedopustivosti diktature u svetskim pitanjima.
On je dodao da se Moskva i Peking čvrsto drže svog gledišta i svog puta.

Isporuke NATO oružja Ukrajini neće uticati na SVO

Peskov je, komentarišući situaciju u Ukrajini ocenio da će NATO nastaviti da snabdeva kijevski režim oružjem, povećavajući istovremeno stepen svoje direktne uvučenosti u sukob.
Međutim, naglasio je on, to neće promeniti tok dešavanja na frontu.
On je takođe kazao da Rusija nikada nije odbacivala ideju o pregovorima za rešavanje ukrajinskog sukoba i da ne treba pritiskati nju, već one koji su odbijali da sednu za pregovarački sto.
Prethodno je češki predsednik Petr Pavel za izdanje „Blesk“ izjavio da Rusija ostaje glavna pretnja po Evropu, a evropske vojne snage spremaju se za sukob visokog intenziteta.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ razmatramo šta piše u pismu koje je kineski predsednik Si Đinping poslao Moskvi:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala