- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Pozdravljamo humanitarnu pauzu na Bliskom istoku, ima nade za deeskalaciju

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Moskva pozdravlja dogovor Izraela i Hamasa o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi, upravo na to je Rusija apelovala od samog početka eskalacije sukoba, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova za radio Sputnjik.
„Odluka o humanitarnoj pauzi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas daje nadu u moguću deeskalaciju sukoba“, ocenila je ona.
Zaharova je dodala da je važno da humanitarna pauza ne bude prekršena.
Diplomata je pored toga istakla posebne napore Katara, usmerene na praktičnu realizaciju apela svetske zajednice za deeskalaciju konflikta.
Komentarišući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku Zaharova je zaključila da su Sjedinjene Američke Države uništavale međunarodne pravne osnove i sredstva za rešavanje sukoba u ta dva regiona i da je to detalj koji spaja ove dve krize.
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je juče na vanrednoj sednici zemalja BRIKS da organizacija na ujedinjenje napora međunarodne zajednice, usmerenih na deeskalaciju situacije, prekid vatre i potragu za političkim rešenjem palestinsko-izraelskog sukoba, a ključnu ulogu u tome mogle bi da odigraju države BRIKS-a i zemlje regiona.
Prethodno je saopšteno da su Izrael i Hamas postigli dogovor koji predviđa četvorodnevno primirje u Pojasu Gaze. Hamas je pristao da pusti 50 žena i dece, dok će Izrael osloboditi 150 Palestinaca koji nisu osuđeni za krivično delo ubistva.
U nastavku pogledajte: Da li je Hamas u Pojasu Gaze na ivici poraza, i zašto to izaziva probleme u Americi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala