- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Snimljen najekstremniji deo Mlečnog puta: U centru galaksije uočen objekat 30 puta teži od Sunca

CC0 / Unsplash / Zvezdano nebo
Zvezdano nebo - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Svemirski teleskop James Webb snimio je nove spektakularne fotografije, a ovog puta je reč o centru galaksije Mlečni put.
Fotografije predstavljaju uvid u najgušći deo našeg okruženja nudeći dosad neviđene detalje. One prikazuju regiju formiranja zvezda pod nazivom Sagittarius C (Strelac).
Ovo područje je udaljeno 300 svetlosnih godina od supermasivne crne rupe galaksije, Sagittarius A, kao i više od 25.000 svetlosnih godina od planete Zemlje. U ovoj regiji se nalazi više od 500.000 zvezda i različitih klastera protozvezda, zvezda koje se još uvek formiraju i dobijaju na masi. Krajnji rezultat je zadivljujući haos, posebno kad se uporedi s našim delom svemira, koji je u poređenju s tim izrazito redak.
"Galaktički centar je najekstremnije okruženje u Mlečnom putu", smatra profesor Džonatan Tan s Univerziteta Virgdžinija.
On navodi da do sada nije bilo podataka o ovoj regiji s ovim nivoom "rezolucije i osetljivosti", a to se promenilo zahvaljujući teleskopu James Webb.
U središtu svega je masivna protozvezda koja je teža 30 puta od našeg Sunca. Zbog toga ovo područje izgleda manje "naseljeno" nego što zapravo jeste, jer ovaj solarni objekt blokira svetlost koja dolazi iza njega tako da čak ni teleskop James Webb ne može registrovati sve zvezde u regiji. Zbog toga je reč o konzervativnoj proceni koliko je "naseljeno" ovo područje, prenosi SciencAlert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala