- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Oni su naši!“ – selektor Srbije za Sputnjik posle istorijskog uspeha govorio i o tandemu iz Rusije

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaŠah
Šah - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Srpska šahovska reprezentacija Srbije postala je prvak Evrope u timskoj konkurenciji što je najveći uspeh u istoriji naše zemlje, ma koje ime nosila. Sada selektor Miodrag Perunović za Sputnjik komentariše istorijski rezultat i hvali doskorašnje Ruse Aleksandra Pretkea i Alekseja Saranu.
Srbiji su spektakularan uspeh doneli, pre svih, ruski šahisti koji nastupaju za srpski tim na prve dve table, Aleksej Sarana i Aleksandar Pretke.
Članovi reprezentacije koja je ostvarila istorijski rezultat koji nije uspela ni Jugoslavija su još Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić, na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem.
Upravo je Perunović u razgovoru za Sputnjik objasnio istorijske obrise ovog uspeha ostvarenog u Budvi. U poslednjem kolu Srbija je igrala protiv Grčke i na kraju uspela da završi kao prva u Evropi, ispred Nemačke i Jermenije.
Koliko je ovo bio jak turnir govori činjenica da je Norveška sa po mnogima najboljim igračem u istoriji Magnusom Karlsenom završila kao 13.
„Vraćamo se sa najsjajnijim odličjem, puni utisaka, euforični, još se utisci nisu ni slegli. U suštini, nismo verovatno ni svesni šta smo učinili. Srbija, pa ni Jugoslavija, nikada nije bila prvak Evrope, to dovoljno govori samo za sebe i posebno nas izdvaja. Srbija od svog postanka nije imala uspeha. Jugoslavija je 1989. osvojila srebro na Evropskom prvenstvu. Znači 34 godine nije bilo medalje, a i kada je bila bilo je u Jugoslaviji“, kaže Perunović za Sputnjik.
Veliku promenu u celoj priči prave pojačanja iz ruskih redova - Pretke i Sarana.
„Njihov dolazak je napravio promenu. Govoriću o njima, ali ih neću zvati Rusima, oni su sada naši. A, moram da vam kažem i po tome kako su se ponašali, kako su igrali, opredeljeni za tim, kakvi su momci – to je za svaku pohvalu. To ih definitivno i čini našima. Kada pravite ekipu, morate da gledate i profil igrača, koliko su timski opredeljeni, kako se ponašaju, koliko im je stalo do timskog uspeha. Šahisti su često sami po sebi osobenjaci. Ovi momci to nisu, bili su od prvog dana uz saigače, dali doprinos“.
Prva tabla Srbije bio je Pretke, po izboru selektora Perunovića.
„Pretke je imao dobru rolu u Srpskoj ligi, a posle toga je na Gran Svis turnir, jedan od najjačih na svetu mogao do Turnir kandidata. Imao je tamo fenomenalnu rolu, sve vreme je vodio i izgubio je na kraju od Vidita iz Indije. I tada sam video da je u potpunosti spreman da bude prva tabla. Pričao sam sa njim i sa Saranom, mogao sam da radim i na svoju ruku, ali sam se konsultovao sa igračima. To je dalo sjajan rezultat na kraju. Pretke je do poslednjeg meča igrao sjajno. I na kraju je u poslednjem meču protiv Grčke, izgubio, a imao je remi. Ostaje žal, jer da je pobedio bio bi prvi na prvoj tabli, a ne Magnus Karlsen“.
Na drugoj tabli igrao je Sarana.
„On je isto super dečko. Poseban je kuriozitet da je aktuelni individualni prvak Evrope, aktuelni timski prvak Evrope, najbolja druga tabla na prvenstvu Evrope i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim i sportskim igrama u Singapuru. Dominirao je na svim nivoima, skoro kao Đoković, a-ha-ha. Zaista je lucidnošću belim figurama, čudnim stilom, davio protivnike, dobio sve partije, a to mnogo znači. Za brzopotezne partije on je zmaj. Pretke i Saranu su doneli mnogo, znače mnogo, od starta do kraja je njihova pojava i ponašanje bilo na najvišem nivou. Mislim da sam sa ovim momcima uspeo da stvorimo lepu atmosferu, zajedno smo šetali, družili se, pričali stalno“.
Kako selektor Srbije ocenjuje situaciju da je naš tim završio kao prvi, a Norvežani sa Karlsenom tako nisko?
„Magnus je imao najbolji rezultat na prvoj tabli. Ne može bolji rezultat niti igrač. Ali, ostali nisu bili dovoljno dobri. Arijan Tari je razočarao, a preostala dvojica nisu ni Tarijev nivo. Kada pogledate našu ekipu, imali ste petoricu savršeno raspoređenih igrača“.
Treću tablu je nosio dobro poznati i iskusni Aleksandar Inđić, četvrtu Markuš, a peti član je bio Ivić.
„Inđa je bio treća tabla, do ovog turnira bio je prva tabla i bio je odličan. Prosto kada imate njega na trećoj, to je kao da imate stenu. Ali, recimo u pojedinim situacijama je forsirao pa je doživeo poraz zbog prevelike želje. Međutim, protiv Grčke je potpuno preokrenuo, pobedio i ispao junak. Mnogo mi je drago zbog njega, strašan je momak, hrabar je jako. Markuš je bio sjajna četvrta tabla, moram da ga pohvalim, bio je najbolji pojedinac tima, jedini bez poraza uz Saranu. Radi se o odličnom igraču, pravom timskom, teško gubi, kao takav je potreban ekipi. Što se Velje tiče, porasli su nam apetiti kada se plasirao na Svetskom kupu u najboljih 16, pa je usledio period stagnacije, ali mi je sada vratio sa tri uzastopne pobede“.
Sada se postavlja pitanje, kakva je bliža, odnosno dalja budućnost srpskog šaha?
„Voleo bih da ovaj rezultat i medijska pompa daju neki podsticaj mladim igračima, da šah postane još popularniji. Da se stručni rad sa mladim igračima poveća. Kako bi oni mogli da naslede sadašnje evropske prvake. Ohrabruje na primer da je Vera Vujović, devojčica prva na svetskoj listi za igračice do 12 godina. Naravno, čeka je veliki rad. Ali, slika dečaka od 14 do 20 godina, ne vidi se neko vanserijski. Zato, apelujem da se sa decom radi više i da oni sami rade više kako bi došli do najvećih rezultata. A, zaista smo ovoga puta napravili veliki uspeh“.
Na kraju, možemo da konstatujemo da je Srbija bila najbolja u Evropi na turniru gde su učestvovali igrači kao što su Magnus Karlsen (Norveška), Ričard Raport (Rumunija), čuveni Širov za Španiju, Adams i Hauvel za Englesku, Mamađarov i Radžabov (Azerbejdžan), Vojtašek (Poljska).
Možemo da budemo ponosni!
Aleksej Sarana - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
SPORT
Rus ispisao istoriju pod zastavom Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala