- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Psiha“ je poslala signal na Zemlju /video/

© Foto : Pexels/Photo by Adam Krypel Snimak iz svemira
Snimak iz svemira - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
NASA je 14. novembra primila laserski signal poslat sa instrumenta lansiranog na svemirskom brodu „Psiha“ koji je trenutno 10 miliona milja od Zemlje i putuje ka misterioznom metalnom asteroidu. Letelica je udaljena od naše planete više od 40 puta od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca i stalno se udaljava.
Ovaj trenutak označio je prvi uspešan test NASA sistema optičkih komunikacija dubokog svemira (DSOC), komunikacione veze sledeće generacije koja šalje informacije koristeći lasersko svetlo umesto radio-talasa. Ovo je deo serije testova koje NASA sprovodi kako bi ubrzala komunikaciju u dubokom svemiru u različitim misijama.
U drugim misijama, laserske komunikacije su testirane u Zemljinoj orbiti ili na putu do Meseca i nazad, ali je DSOC bio najteži test za DSOC sistem i na najvećoj udaljenosti do sada. Astronauti bi u narednim decenijama tokom putovanja na Mesec i Mars mogli da koriste lasere za komunikaciju sa kontrolom misije na Zemlji.
Test je počeo u Kaliforniji u postrojenju „Tejbl Mauntin“ u Laboratoriji za mlazni pogon. U brdima izvan Los Anđelesa, inženjeri su uključili laser usmeren u pravcu svemirske letelice „Psiha“, a oko 50 sekundi kasnije, njen primopredajnik je primio signal i potom poslao svoj signal nazad u Opservatoriju Palomar blizu San Dijega.
Ovaj zadatak zahteva astronomsku preciznost i automatizovani sistem navođenja koji pomaže u usmeravanju lasera letelice „Psiha“. Prednosti lasera su velike jer može da pošalje 10 do 100 puta više informacija po jedinici vremena u odnosu na trenutne mogućnosti.
NASA će nastaviti da testira DSOC dok „Psiha“ putuje ka asteroidu, koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Letelica bi trebalo da stigne na odredište 2029. godine, a zatim da provede 29 meseci istražujući bizarni metalni svet.
© AFP 2023 / PATRICK T. FALLONSvemirska letelica „Psiha“ u laboratoriji
Svemirska letelica „Psiha“ u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Svemirska letelica „Psiha“ u laboratoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala