- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Požar zahvatio Teslin naučni centar u Americi /foto/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICVatrogasac gasi požar
Vatrogasac gasi požar - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Požar je zahvatio Teslin naučni centar „Vordenklif“ (TSCW) na Long Ajlendu u Njujorku,, saopštila je američka policija. Teslin naučni centar je mesto gde se nalazi jedina preostala laboratorija srpskog naučnika Nikole Tesle.
Prema navodima policije okruga Safolk, poziv je stigao u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu, zbog požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice u Ist Šorehamu.
Jedan vatrogasac je povređen i hospitalizovan, dok se borio sa požarom, prenose lokalni mediji, navodeći da obim štete još nije poznat.
Tesla je živeo u Šoremu otprilike tri godine, gde je došao do revolucionarnih otkrića u oblasti električne energije i bežične tehnologije.
Centar koji nosi njegovo ime je već neko vreme se rekonstruiše.
Direktor Teslinog naučnog centra Mark Alesi je u četvrtak na Gala donatorskoj večeri, na kojoj su bili i ambasador Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović, rekao da im je čast što ih najveće kompanije poput Gugla, Amazona, Majkrosofta i mnogih drugih iz Silikonske doline, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavaju u daljoj konzervaciji i rekonstrukciji Tesline laboratorije.
Upravo povodom izgradnje novog tornja, članovima borda TSCW obratio se Ilon Mask i izrazio spremnost da podigne najveći toranj na svetu na mestu Teslinog tornja čija je gradnja počela 1901.
U kompleksu je bilo u toku uklanjanje svih objekata koji nemaju istorijski značaj, a plan je bio da do juna bude otvoren Centar za posetioce.
Tesla ambasador Mark Alesi, ambasadorka Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović. - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
DRUŠTVO
Novi Tesla ambasadori: Ilon Mask i naučnici „Vordenklifa“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala