- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

NATO šalje na vežbe u Baltičko more 30 ratnih brodova

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPilot ruskog vojnog aviona prati američki razarač u Crnom moru
Pilot ruskog vojnog aviona prati američki razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Brodovi zemalja članica NATO-a krenuli su u područja održavanja predstojećih vojnih vežbi „Ledeni vetrovi“ (Freezing Winds) u Finskom zalivu i u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom moru, saopštila je Ratna mornarica Finske.
Brodovi su prethodno stigli u finske luke Turku i Helsinki.
U vojnim vežbama NATO, koje se prvi put održavaju pod rukovodstvom Finske kao članice Alijanse, učestvuje oko 30 vojnih brodova, minolovaca, čamaca i pomoćnih plovila, 16 aviona i helikoptera, kao i 4.000 vojnika.
U okviru manevara koji će trajati do 1. decembra predviđeno je uvežbavanje desanta na obalu. U njima će učestvovati marinci iz SAD, Velike Britanije i Finske.
U vežbama će biti angažovani brodovi iz Prve stalne vojne pomorske grupe i Prve stalne protivminske grupe NATO koje čine plovila iz Nemačke, Holandije, Poljske i Francuske.
Kako je rekao rukovodilac vežbe, kapetan finske Ratne mornarice Juha Peka Rautava, angažovanje velikog broja NATO minolovaca u manevrima predstavlja „demonstraciju zainteresovanosti Alijanse i njene spremnosti da zaštiti podvodnu infrastrukturu“ na Baltiku.
Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da vežbe Severnoatlantske alijanse u Baltičkom moru potvrđuju da NATO ima karakter agresivne vojne organizacije. Kako je istakla, NATO stalno traži neprijatelje kako bi opravdao svoje postojanje.
Ruski vojnici tokom vojne vežbe u bazi Opuk na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
RUSIJA
Spremne i oštre mere: Odgovor Moskve na novi pohod NATO snaga na granicu Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala