Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Miloš Jovanović: Jedini put - savez protiv vlasti sa prozapadnom opozicijom, tehnički i kratkoročno

© Sputnik / Dejan SimićMiloš Jovanović
Miloš Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Jedina saradnja koja je moguća sa prozapadnom opozicijom je tehnička i kratkoročna. Za tri do šest meseci nije izvodljivo da iskorenimo korupciju ali bismo mogli da oslobodimo medije kako bi Srbija izašla na fer i demokratske izbore, rekao je za Sputnjik nosilac liste koalicija NADA Miloš Jovanović.
Glasanje za koaliciju NADA glasanje je za promenu, jer ćemo u suprotnom propasti kao narod, kaže njen lider i dodaje da ta promena može da dođe samo na način koji nije idealan ali da ne drugi ne postoji, osim da njegova koalicija dobije 51 odsto glasova.
„Onda građani Srbije ni za šta ne bi morali da brinu, ozbiljno bi se borili, imali bismo čestitu državu, zemlju znanja i odgovornosti, a ne partijske knjižice i političke podobnosti.”

Francusko-nemački plan goruća tačka

Jovanović kaže da se Nova demokratska stranka Srbije koja je nacionalno orjentisana ali demokratska, i on kao njen lider, napadaju zbog potencijala koji su pokazali na prethodnim izborima. I pored toga, tvrdi da, ako se se neko zalagao za izlazak desnice u jednoj koloni to je bio on što je predlagao još u maju ove godine.
Pored NDSS i POKS jednu kolonu je trebalo da obrazuju Zavetnici, Dveri i Nova stranka, kaže Jovanović i dodaje da je bio izričit da nedvosmisleno moraju da budu svi opozicioni. Kao goruću tačku naveo je francusko-nemački sporazum za koji tvrdi da je krah naše politike i države.
„Onaj ko je protiv tog sporazuma mora biti i protiv čoveka koji ga je prihvatio i jedini način da se spreči njegova primena jeste da se smeni ova vlast. Nažalost to se može učiniti samo kroz jedinstveni nastup sa ostatkom opozicije. Mi se sa njima ne slažemo gotovo ni u čemu ideološki ali je to sada jedini put. Međutim, ostale stranke desnice nisu htele da se obavežu ni javno ni napismeno da ćemo u Beogradu menjati vlast SNS sa ostatkom opozicije. Rečenica „da ovi odu, da se oni ne vrate,“ je manipulacija, a nije ni odgovorna, jer ako kažete da želite da menjate vlast Aleksandra Vučića, a znate da nemate 51 odsto onda sama logika nalaže da možete to da uradite samo sa ostatkom opozicije,“ rekao je Jovanović.

Ne sankcijama Rusiji i francusko-nemačkom planu

On ne vidi problem saradnje na lokalnom nivou sa prozapadnim strankama koje bi prihvatile francusko-nemački plan i koje bi uvele sankcije Ruskoj Federaciji, jer se prema njegovim rečima nijedno od ta dva pitanja ne postavlja.
„Tu nema pitanja sankcija Rusiji, niti Evropske unije i Kosova i Metohije, već je to komunalna politika u prestonici naše zemlje gde nijedna od ideoloških razlika ne dolazi do izražaja. Što se tiče republike naravno da nikakva programska vlada ne dolazi u obzir. NDSS nikada neće biti deo vlade koja će primeniti fancusko-nemački sporazum, uvesti sankcije Ruskoj federaciji ili reći da je Srebrenica genocid. Zbog toga je moguća samo tehnička saradnja, da u tri-četiri meseca organizujemo nove i slobodne izbore, jer moramo da obezbedimo da građani čuju šta se dešava u zemlji,“ naglasio je nosilac liste koalicija NADA.
Naš sagovornik kaže da je ovo je vrlo težak način ali je jedini mogući.
„Ni meni se ovo ne sviđa ali ako mi neko da drugi put, evo ja prihvatam,“ naglasio je Jovanović.

Vučić bi imao moju podršku samo da je…

U politici je, smatra naš sagovornik, bitna samo politika – ko šta radi i kako se ponaša. Jedini je, kaže opozicionar, koji se nije libio da kaže da je sadašnja vlast uradila i nešto dobro i tada je dobio epitet „Vučićevog opozicionara“, a to sada demantuje kritikom francusko-nemačkog plana.
„Da je Aleksandar Vučić na Svetog Jovana rekao da mi ne želimo rat, već saradnju ali da je taj sporazum neprihvatljiv, jer nema tog Srbina koji bi pristao na njegove odredbe, ja bih mu bio najveća podrška. Radio bih sve što treba, jer znam kakvi bi pritisci usledili na Srbiju ali se ispostavilo da ima mnogo manje hrabrosti,“ rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala